Ötvös Tibor

Meglepte a rajongókat a Steam Machine kínálat

Szinte mindenkit meglepett ma a Valve, mikor bemutatták a CES 2014-en az összes, majdan a piacon megjelenő Steam Machine konzolt. Ez szám szerint 13 darabot jelent és nem akadt két egyforma a kínálatban.

Mivel a PS4 és az Xbox One már a piacon van és elkezdték karrierjüket, most minden szem, mely kicsit is figyeli a konzolos piacot a Valve-ra és a Steam Machine gépekre szegeződik. A csapat pedig az éjszaka le is leplezte a gépeit a CES 2014-en, ahol rögtön mind a 13 konzolt bemutatta. Ez kisebb meglepetést okozott, hiszen még a tegnap megjelent partnerlista alapján is arra lehetett következtetni, hogy 12 gép lesz és majd talán a Valve saját alkotása lesz a ráadás.

Ennek ellenére a lepel alatt 13, egymásra csak nyomokban hasonlító platformot láthattak az érdeklődők és szerencsére szinte mindent elárultak a gépekről a rendezvényen, mi most pedig szépen sorba megyünk rajtuk. Az első az Alternate Steam Machine, mely 1.339 dollárba kerül majd. Cserébe viszont egy Intel Core i5 4570 processzor, egy Gigabyte GTX 760 videokártya, 16GB RAM és egy 1TB SSHD merevlemez a jutalmunk. A CyberPowerPC már olcsóbb lesz, "mindössze" 499 dollár, de természetesen a cserélhető alkatrészek miatt ez csupán a minimális ár. A belsőt egy AMD/Intel Core i5 CPU, egy AMD Radeon R9 270/Nvidia GTX 760 GPU, 8GB RAM és 500GB-os merevlemez alkotja.

A Digital Storm Bolt II (Intel Core i7 4770K, GTX 780 Ti, 16GB RAM, 1TB HDD + 120 GB SSD merevlemez) 2.584 dollárért lesz elérhető, a Gigabyte Brix Pro (Intel Core i7-4770R, Intel Iris Pro 5200 GPU, 2 x 4GB RAM, 1TB SATA/6GB SATA HDD) viszont még nem kapott árcédulát. A következő összeállítás a Falcon Northwest nevet kapta és egy szabadon választott processzort, egy Nvidia GeForce GTX Titan grafikus kártyát, 8-16 GB RAM-ot és egy maximum 6 GB-os merevlemezt tartalmaz. Mindezért pedig, a variációk miatt minimum 1.799, maximum 6.000 dollárt kell leszurkolni.



Az iBuy Power 499 dollárért négymagos AMD vagy Intel, Radeon GCN grafikus kártya, 8GB RAM és 500 GB-os merevlemez a vásárló jussa, míg a Materiel.net 1.098 dollárért Intel Core i5 4440 CPU-t, MSI GeForce GTX 760 OC GPU-t, 8GB RAM-ot és 8 GB + 1 TB SSHD-t kapunk. Az Origin PC Chronos nem rendelkezik árral és csak azt tudni róla, hogy egy Intel Core i7 4770K processzor és 2 x 6GB Nvidia GeForce GTX Titans videokártya lesz benne. A Next SPA szintén árcédula nélkül kínálja konfigurációját: Intel Core i5 CPU, Nvidia GT 760 GPU, 8GB RAM és 1TB merevlemez.

A végére maradt az utolsó három induló: a Scan NC 10 (Intel Core i3 4000M CPU, Nvidia GeForce GTX 765M GPU, 8GB RAM, 500GB HDD) 1.090 dollárért, a Webhallen (Intel Core i7, Nvidia GT 780, 16GB RAM, 1TB SSHD) 1.499-ért, míg a Zotac 599 dollárért találhat gazdára. Utóbbi nem rendelkezik még hivatalos összeállítással. A lista egyetlen hiányzója a Maingear Steam Machine-ja, mely még semmit nem árult el a gépéről.

Bár így is elég változatosnak tűnik a Steam Machine felhozatal, azonban a szakértők szerint nincs kizárva, hogy végül a Valve is elkészít egy gépet. Ez azonban pusztán találgatás, az azonban már tény, hogy jelen pillanatban 250 darab Steam játék fut a konzolokon, ami nem rossz nyitány egy géptől. Mindettől függetlenül továbbra sem tudni pontos megjelenési dátumokat, de valószínű közel van és utána érdeklődve figyeljük, mekkora szeletet hasít ki a Valve ebből a piacból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #17
    Ennyi. Ezt is a nappaliban fogod használni, HDMI kábellel a tévére kötve. De ezt eddig is meg lehetett tenni. Ami ebben csendes alkatrész lesz, az eddig is lehetett csendes. Ha meg a belseje sem kötött, akkor ez csak annyi lesz, hogy egy halom cég piacra dob Valve/Steam logós házakat olyan belsővel, ami eddig is lehetett a PC-re vágyóknak. És mindezen Linux fut, egy rakás játék nem is megy rajta.
    Bár okos húzás, a Valve nem csinált semmit, csak átpofoz egy ingyenes oprendszert, ír egy specifikációt, aztán eladja PC gyártóknak, nekik ez valószínűleg már most megtérült.
  • Evoluti0N #16
    @asgh Milyen sufnituning? Miért ne lehetne egy "normális" PC-t bevinni a nappaliba, hozzákötni HDMI kábellel a tv-hez és ott használni?
  • cateran #15
    asgh:"Aki pedig nagy tv-n nappaliban akar játszani, az mostantól pc-s játékokkal is megteheti kényelmesen, mindenféle sufnituning (értsd: vga kábel keresztül a szobán) nélkül."
    Mert ez eddig lehetetlen volt....Megis miben is fog 1 SteamMachine ebben segiteni? Marmint ertem, hogy konzol helyett, de ugye te sem gondolod komolyan, hogy alternativa lehet 1 500 dollaros konzollal szemben 1 600-6000 kozotti pc......Angliaban -nem vicc- minden angolnak van valamilyen konzolja, mert egyszeru es konnyu hasznalni..ezt nem fogjak levaltani 1 pc-re, amijn driverek vannak, telepiteni kell, stb.
    Oszinten szolva 1 centi jovot nem latok ezekben a SteamMachinekban, mert a konzolokra nem alternativak, pc-re meg plane nem

    Nexus6:"A Steam-machine néven gyak nem egy konzolt kap az ember, hanem egy DirectX alternatívát!"
    Elvileg igaz, gyakorlatilag meg azzal hirdettek, hogy mehet rajuk Windows is....

  • NEXUS6 #14
    A Steam-machine néven gyak nem egy konzolt kap az ember, hanem egy DirectX alternatívát!

    Ez az egész felhajtás nem annyira a konzolokkal konkurál, hanem a Mikróval.
    Mellesleg megpróbálja versenyben tartani az Intel/nvidia kettőst is játék fronton, mert az AMD jelenlegi piaci potenciálja jelentősen emelkedik, hogy a Valódi konzolok fő prociját is gyártják, meg PC-s vonalon is hasonló technológiára alapuló alternativát mutat. Legrosszabb esetben gyak letarolja az egész számtek játék piacot, ami ellen most láthatólag minden más szereplő próbálkozik, ha nem is összefogni, de hasonló alternativát felmutatni.
  • asgh #13
    A Valve kiadott egy hardver specifikációt és egy ahhoz illeszkedő oprendszert és alkalmazás boltot. Azaz kb. azt akarják megcsinálni pc játék fronton, amit a google a mobilokon az androiddal.
    Szerintük a windows, mint játék platform ideje leáldozóban van és az irodai és az otthoni informatika külön válik. Ha tehát a pc játékpiac túl akar élni, akkor speciálisan otthoni felhasználásra tervezett eszközökkel kell előállni. Ezek a gépek nyilvánvalóan nem többek egy pc-nél, így pc-ről steammachine-re váltani sincs értelme.
    Következő játékgép beruházásnál viszont már érdemes megfontolni, hogy a steammachine specifikációknak megfelelő gépet vegyen-e az ember. Aki pedig nagy tv-n nappaliban akar játszani, az mostantól pc-s játékokkal is megteheti kényelmesen, mindenféle sufnituning (értsd: vga kábel keresztül a szobán) nélkül. Erről szól ez a platform: nem céloznak meg mindenkit, de van egy viszonylag széles közönség, akinek jó alternatíva.
    A hardver egységessége meg sosem volt szempont, pont azt jelölték meg előnyként, hogy mindenki a pénztárcájának megfelelő teljesítményű gépet tud venni. Így nem kell nagy dömpingben, veszteséggel adni a hardvert, hogy aztán 4-5 évre fixálják a teljesítményét.
    A 6000 usd meg nyilván a highend játékosokat célozza. Az alkatrészenként összeszerelt pc amúgy csak nálunk divat, az USA-ban otthoni célra is brand gépeket vesznek, ezért él meg pl. az alienware és nyilván a Valve is ebből indul ki.
  • Vol Jin #12
    Ezek barbonePC-k.
  • zola2000 #11
    " grafika terén már elavulttá teszi a mostani Next-Geneket"

    És számít ez manapság? Amikor megjelentek a 2006os konzolok sokan még sokáig ps2t használtak, mert "az is jó", van aki nem látja a különbséget a hi-low grafika között, ha nincs egyértelműen elnevezve, ez például egy igazi gyöngyszem: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20110301091248AA0g8aZ (és sok játéknál tényleg alig van különbség)
  • Vanek úr #10
    Mellesleg jegyzem meg, hogy 14 Steam-gép jelent meg. A Maingear is épített egyet.
    (Nem reklám, csak a tények kedvéért: http://www.pcguru.hu/hirek/ime-14-steam-machine/25930)
  • rolika #9
    Ahogy elnézem, ezek nem lesznek túl népszerűek kis országunkban :-)

    Akár 6000 dollár egy _játék_gépért ? o_O
  • NEOreg3 #8
    most 500 dollárért vegyek egy olyan steam machine-t, ami egyszerűbb játékokon kívül csak streamelésre lesz jó pár éven belül (és a streameléshez kell majd egy külön gamer PC a másik szobában), vagy ennél olcsóbban vegyek egy PS4-et, amire várhatólag exkluzív játékok hada fog megjelenni az évek során és ha nem balfaszok a fejlesztők fix framerate-tel és gyönyörű grafikával játszhatok?

    a kontrollerben még látok potenciált, ahhoz viszont nem kell külön gépet vennem