Ötvös Tibor

Rendszer van a kutyák székelési szokásaiban

Bizonyára sokan megfigyelték már, hogy a kutyák székelés előtt mindig forgolódnak. A legtöbben talán azt gondolták, hogy a legmegfelelőbb helyet keresik az ürítéshez, ám ma cseh kutatók kiderítették, mi az igazi oka.

Mint minden élőlényre itt a Földön, így az ember legjobb barátjára is hatással van a bolygó mágnesessége. A Czech University of Life Sciences kutatói azonban ma nyilvánosságra hozták legújabb tanulmányukat, melyben az áll, hogy az ebek szeretik a dolgukat az észak-dél tengelyhez igazodva végezni, mert ott a legnyugodtabbak a mágneses körülmények. Ezek azonban az évek során változnak, így alkalmanként igen sokáig zajlanak az előkészületek és ezért tapasztalhatók kedvencünknél hosszas forgolódások.



A tudósok a kutatásban 70, teljesen különböző fajtájú és életkorú állatot figyeltek meg. A két éven át tartó munka során minden egyes alkalommal feljegyezték a kutyák testtartását és az elhelyezkedésüket, ezeket pedig összevetették a geomágneses adatokkal és több lehetséges technikai lehetőséggel. Az adatokból végül kiderült, hogy a kutyák nagyon érzékenyek a Föld mágnesességére és még nagyobb érzékenységet mutatnak a polaritás változásaira. Ez utóbbi egyébként még a mágnesességet is felülírja.

"Az eredményeink új távlatokat nyithatnak a mágneses túlérzékenységgel kapcsolatos kutatásokban" - árulta el Hynek Burda, a projekt vezetője. "Miután a mágneses mező mindössze a nap 20 százalékában nyugodt, így magyarázatot kaphatunk arra, miért volt szinte lehetetlen eddig a legtöbb mágneses túlérzékenységgel kapcsolatos kutatást megismételni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #11
    Vannak dolgok amit gyerekesen veszunk, de vannak dolgok amihez meg halvany gozunk sincs - meg.
  • halgatyó #10
    Besz***ás!
    Még egy ilyen hír a TUDOMÁNY ROVATBAN (!) és magam alá rakok.
    Nem lehetne az ilyen híreknek valami külön kategóriát indítani? Mittudomén: "Brit tudósok" vagy "Ezen kifekszel" vagy ilyesmi kategórianévvel.
  • Lunki88 #9
    Enef, az ilyesminek is van weboldala. :D
  • Tetsuo #8
    Bevallom, a napon-belül változó mágneses mezőről most hallottam előszőr. Arról olvasnék még.
    A mágneses túlérzékenység kutatása (is) elég gyerekcipőben jár, annak aktualitásáról is olvasnék, de a cikket kibővíteném egyéb mágneses mező - biológia kapcsolatokkal is.
    Szerintem úgy lenne teljes a cikk, nem így, néhány sms-nyi méretben. :-S
  • AgentKis #7
    Mi szar má, hogy nincs "válasz" lehetőség...

    @wkm
    - Van az a pénz!
  • Eneff #6
    Épp most szartam egy jó nagyot, ha tudtam volna, hogy ez ilyen fontos, lefotózom. Hátha tudtok vele kezdeni valamit. Mindegy, majd holnap.
  • fergusonpapa #5
    Most volt lent a kutyám és a hírt megcáfolhatom. (jól lesüllyedt az SG)
  • Kriti83 #4
    És még fizetést is kap érte....
  • Dynamic #3
    Azért a hír kicsit túlmutat azon, hogy emberek kutyák szarását figyelik, és szerintem mindenképp érdekes az a tény, ami a felfedezésből következik. Bár lehet, hogy egyesek ingerküszöbét, minimum a teleportáció vagy időutazással kapcsolatos hírek ütik meg.
  • wkm #2
    Milyen tré meló már 70 eb gittelését 2 éven keresztül figyelni. :)