SG.hu

Kitekintő a 2014-ben várható játékokra

Szó szerint kiemelkedő évet zártunk 2013-ban, ha azt vesszük alapul, hogy mennyi és milyen minőségű videojáték jelent meg az évben, de amennyiben egy kicsit előretekintünk, 2014-ben hasonló, ha nem jobb felhozatal vár majd ránk. Az alábbi cikkben a jövő esztendő legjobban várt, és legígéretesebbnek tűnő videojátékait vesszük górcső alá néhány mondat erejéig, hogy nektek is meghozzuk a kedveteket a játékhoz az elkövetkezendő hónapokra is.


Assassin’s Creed Liberation HD

Immáron biztos, hogy 2014-ben két Assassin’s Creed-játék is megjelenik majd, így az egyelőre még bejelentésre váró legújabb teljes epizód mellett egy mellékszálat is kapunk, méghozzá a korábban kizárólag PlayStation Vitára megjelent Assassin’s Creed Liberation HD képében. Az alkotás a kalózos történetet meséli tovább egy női főszereplő nézőpontjából, de mivel eredetileg még az Assassin’s Creed 4: Black Flag előtt megjelent, ezért a végeredmény sokkal inkább hasonlít majd a harmadik, semmint a legutóbbi epizódra, így sokan már emiatt is bizalmat szavaznak neki.


Castlevania: Lords of Shadow 2

PC-n ugyan komoly csúszással kaptuk meg idén a Castlevania: Lords of Shadow első részét, de a második felvonás immáron párhuzamosan készül konzolokra és számítógépekre is. A Castlevania: Lords of Shadow 2 az előd közvetlen folytatásának ígérkezik, így ismét a sötétség erőivel vehetjük majd fel a harcot, méghozzá a hack and slash játékok sajátosan pörgős harcrendszerével a középpontban, immáron egy óriási nyitott világban, ahol még Drakula is fontos szerepet kap a történet során.


Dark Souls II

A játéktörténelem egyik legnehezebb akció-szerepjátékaként ismertük meg tavaly a Dark Souls című alkotást, amihez a From Software 2014-ben elkészíti a folytatást is. Forradalmi változásokra nem kell majd számítanunk, ellenben egy minden eddiginél sötétebb kaland vár ránk, amelyben visszatérnek az előd sajátosságai, és ha mást nem is, azt már most bátran ki lehet jelenteni, hogy az előző generáció legszebb videojátékát köszönthetjük majd benne. A fejlesztők természetesen megesküdtek arra is, hogy a Dark Souls II sem lesz sétagalopp, így ismét megszenvedünk majd azért, hogy egy örökre szóló élményt szerezzünk magunknak.


Destiny

Habár a Halo-sorozat sajnos már hosszú évek óta messzire elkerüli a számítógépeket, ellenben a Bungie fejlesztőcsapatát így sem kell bemutatni a PC-s játékosoknak. A Destiny a stúdió legújabb alkotása lesz, ami a legtöbb játékguru szerint alapjaiban reformálhatja majd meg a játékipart. Ehhez a Bungie egy rendkívül sajátos, apokaliptikus, enyhén a Star Wars világára emlékeztető koncepciót álmodott meg, valamint egy MMO-szerű játékmenetet, amelyben a közösségi élmények mindennél fontosabbak lesznek. Természetesen a gyökereiktől a készítők sem tudtak elszakadni, így a Destiny is FPS stílusban készül, aminek köszönhetően a lehető leghatékonyabban védelmezhetjük majd meg a Föld utolsó városát.


Dragon Age: Inquisition

2014-ben újabb epizóddal gyarapodik a Dragon Age-sorozat is. A Bioware klasszikus fantasy szerepjátéka ugyan a második résszel rengeteg hibát elkövetett, de a harmadik epizódként érkező Inquisition ezeket mind egy szálig igyekszik majd kijavítani úgy, hogy visszatér az első felvonással kikövezett útvonalhoz. Az elnyújtott, de mindvégig izgalmas kaland során a Dragon Age: Inquisition a korábbi részek izgalmait idézi majd fel előttünk azzal a különbséggel, hogy a Frostbite 3 grafikus motornak köszönhetően szó szerint elképesztően csodálatos élményben lesz majd részünk a grafika tekintetében.


Dying Light

Természetesen jövőre sem maradunk zombis játék nélkül, amit ismét a Dead Island fejlesztőinek köszönhetünk majd, de az említett alkotással ellentétben a Dying Light című legújabb művük rendkívül ígéretesnek tűnik már most is. A játékban ugyanis a cél újfent a túlélés lesz, ellenben az akciók helyett, de sokkal inkább mellett óriási szerepet kapnak a parkour-elemek, így a menekülés gyakran célravezetőbb lesz, mint maga a harc. A Dying Light ezenfelül óriási figyelmet fordít a felfedezésre, valamint a nappalok és az éjszakák dinamikus változására, mindezt egy óriási, szabadon felfedezhető és nyitott világban, amelyben csak úgy hemzsegnek az élőhalottak.


Hellraid

Nem csak zombis játékkal készül azonban 2014-re a lengyel Techland, lévén a Hellraid képében egy fantasy akciókalanddal is szeretnének megörvendeztetni minket a fejlesztők. Az alkotást a legegyszerűbben úgy lehetne leírni, mint egy fantasy-klisékkel elhalmozott Dead Islandet, amelyben zombik helyett túlvilági és természetfeletti szörnyeket kaszabolunk, trópusi sziget helyett pedig hatalmas várkastélyok és ijesztő erdők várnak ránk, méghozzá az említett sorozat sajátos FPS-játékmenetével kiegészülve.


Mad Max

Az Avalanche Studios nem csak a Just Cause 3-at fejleszti gőzerővel a háttérben, hanem egy ígéretes Mad Max-adaptáción is dolgozik már egy ideje, amiről csak annyi információnk van eddig, hogy 2014-ben érkezik, méghozzá a hasonló című mozifilmek sajátos világának és koncepciójának feldolgozásával. Ezzel egyetemben tehát egy óriási nyitott világ, autós harcok, hatalmas akciók valamint egy ikonikus főhős is vár ránk.


Murdered: Soul Suspect

Az Airtight Games műhelyében készülő Murdered: Soul Suspect a jövő év egyik titkos befutója lehet, hiszen kevés figyelmet kap a játék, holott egy rendkívül érdekes elképzelést dédelget. Az alkotásban ugyanis egy halott nyomozóként szellemalakban próbálunk fényt deríteni saját gyilkosságunk körülményeire, hogy így deríthessük fel a tettes kilétét. Ehhez különféle természetfeletti képességeket hívhatunk segítségül, így átjárhatunk a falakon, belefülelhetünk mások telefonbeszélgetéseibe, vagy a karakterek gondolatainak irányításával befolyásolhatunk bizonyos cselekményeket. Ilyen izgalmas még Sherlock Holmes oldalán sem volt a nyomozás!


Middle-earth: Shadow of Mordor

Újabb fejlesztőcsapat teszi próbára képességeit azért, hogy elkészülhessen végre egy emlékezetes Gyűrűk Ura-játék, ám ezúttal nem egy névtelen stúdióról van szó, hanem a F.E.A.R. 2-t is megalkotó Monolith-ról. A Middle-earth: Shadow of Mordorról eleddig nem sokat tudni, de azt igen, hogy egy óriási nyitott világban, egy Talion nevű főhős oldalán indulunk harcba Szauron seregei ellen. A játék története a Hobbit és a Gyűrűk Ura-trilógia között játszódik majd, az eddigiek alapján pedig J.R.R. Tolkien világának eddigi legkomolyabb és legjobb feldolgozását várhatjuk tőle.


Project CARS

Habár biztosak lehetünk abban, hogy jövőre sem maradunk új Need for Speed-játék nélkül, de a Slightly Mad Studios csapata gondoskodik arra, hogy a multiplatform szimulátorok rajongóinak is jusson valami újdonság. A Project CARS éppen emiatt a 2014-es esztendő egyik legígéretesebb autóversenyzős videojátékának tűnik, amihez rengeteg tartalmat ígértek a fejlesztők, nem mellesleg pedig valószerű fizikát, realisztikus vezetési élményt, valamint nem csak hagyományos versenyeket, hanem igazi sárdagasztást is.


South Park: The Stick of Truth

A jövő esztendő egyik legviccesebb és legőrültebb videojátékának címét talán már most kioszthatnánk előre a South Park: The Stick of Truth számára, ami rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül az elmúlt hónapokban, de 2014-ben talán már megjelenhet végre. Az eddigi legígéretesebb South Park-játék címére is joggal pályázó alkotás egy vérbeli szerepjáték lesz, amelyben a sorozatra jellemző sajátos grafikai megvalósítás, a jól ismert karakterek, valamint természetesen a sajátos humor is megtalálhatók lesznek.


The Evil Within

Shinji Mikami, avagy a legendás Resident Evil-sorozatot is megalkotó játékguru jövőre ismét visszatér, hogy egy vadonatúj alkotással örvendeztesse meg a klasszikus túlélő-horrorok kedvelőit. A The Evil Within keretein belül az akciók teljes egészében másodlagos szerepet töltenek majd be, így a rettegést a képi világgal, a hanghatásokkal és a szörnyekkel kívánják majd elérni a fejlesztők, akik az említett Resident Evil mellett a Silent Hill nevét hozták még fel hasonlatként, ami igencsak biztató a végeredmény tekintetében.


The Sims 4

Az Electronic Arts és a Maxis jövőre új epizóddal gazdagítja a piacon egyeduralkodónak tekinthető The Sims-sorozatot is, így egy teljes értékű folytatást kaphat a kérdéses élet-szimulátor, ami minden eddiginél nagyobb területeket, valamint realisztikusabb megvalósítást is ígér. Az alapvető játékmenet változására természetesen nem számíthatunk, így célunk ismét az lesz, hogy választott simjeink életét egyengessük a születéstől egészen a halálig, miközben házat építünk, ismerkedünk, karriert futunk be, egyszóval éljük az ő mindennapi virtuális életüket.


The Witcher 3: Wild Hunt

Nem csak a jövő év egyik legjobbnak ígérkező és legjobban várt szerepjátéka lesz a The Witcher 3: Wild Hunt, hanem a CD Projekt RED csapata büszkélkedhet majd azzal is, hogy ők készítették el az első igazán újgenerációs szerepjátékot, ami nem csak elképesztően gyönyörű küllemével hívja majd fel magára a figyelmet, hanem játékmenetével is. A fejlesztők azt ígérik, hogy minden eddiginél komolyabb szabadság vár majd ránk Geralt legújabb kalandjaiban, amelyben a legapróbb cselekedeteink is hatással lesznek a végkifejletre.


Thief

Az új esztendő egyik első komolyabb megjelenése az Eidos Montreal legendás lopakodós játékának visszatérése lesz. A Thief képében nem csak alapjaiban újul meg a klasszikus akciójáték, hanem mindemellett a játékmenet is kibővül néhány érdekes újdonsággal, de egyvalami nem változik: a középpontban továbbra is Garrett, a mester-tolvaj áll majd, akinek oldalán izgalmasabbnál izgalmasabb küldetések várnak ránk, méghozzá egy sajátosan sötét középkori környezetben.


Titanfall

A Titanfall mögött a Call of Duty-sorozatot megálmodott Infinity Ward egykori oszlopos tagjait tömörítő Respawn Entertainment stúdióját találhatjuk, akiknek eltökélt szándékuk megreformálni a robotszerű lépegetőkre kiélezett akciójátékok műfaját. A Titanfall a tervek szerint egy a többjátékos összecsapásokra koncentráló lövöldözős alkotás lesz, amelyben futurisztikus fegyverek segítségével, vagy hatalmas robotok irányításával csaphatunk össze a csatatereken, méghozzá sajátos játékmódok, illetve csodaszép küllem társaságában.


Tom Clancy's The Division

A Ubisoft több sikerjátékkal is készül 2014-re, ám ezek közül az egyik legígéretesebb minden kétséget kizáróan a The Division lesz, amiben egy gazdasági összeomlástól és természeti katasztrófáktól szenvedő világba csöppenhetünk rendfenntartóként. Célunk azonban nem csak az, hogy megpróbáljuk érvényesíteni a történtek ellenére is hatályos törvényeket, hanem mindemellett még a túlélésért is folyamatos harcot vívunk, ami alaposan megnehezíti a dolgunkat a kialakult helyzetben. A Tom Clancy nevével fémjelzett alkotás erőteljesen épít a többjátékos élményekre, mindemellett pedig a Snowdrop grafikus motornak köszönhetően az év egyik, ha nem a legszebb videojátékát is köszönthetjük majd a The Division képében.


Watch Dogs

A Ubisoft másik nagy befutója lehet az eredetileg 2013-ra szánt Watch Dogs, ami a GTA óriási szabadságot nyújtó játékmenetének egy sajátos feldolgozása lesz. A Watch Dogs-ban ugyanis bár oda megyünk, és azt teszünk majd, amit csak szeretnénk, ennél sokkal fontosabb lesz a hackerkedés lehetősége, hiszen a játékban úgy szállhatunk szembe ellenfeleinkkel, hogy Chicago virtuális másában bármit feltörhetünk, ami kapcsolódik valamilyen hálózathoz, így telefonokba, térfigyelő kamerákba, vagy közönséges számítógépekbe is betörhetünk adatszerzés céljából. Természetesen a GTA-sorozat klasszikus kliséi is ugyanúgy megtalálhatók lesznek majd benne!


Wolfenstein: The New Order

A Wolfenstein-sorozat is újabb epizóddal gyarapodik 2014-ben, és legtöbb társához hasonlóan alaposan megváltozik korábbi önmagához képest. A mágikus és természetfeletti vonalat ugyanis a Wolfenstein: The New Order keretein belül felváltják a futurisztikus technológiák, de a lényeg továbbra sem változik: egy Blazkowicz-utód oldalán az lesz a feladatunk, hogy felvegyük a kesztyűt az elnyomó náci rezsimmel szemben, akik bár az alternatív történet szerint megnyerték a második világháborút, de az ellenállás oldalán csak rajtunk múlik majd, hogy újraírjuk-e a történelmet.

Minden jel arra utal tehát, hogy nem unatkozunk majd 2014-ben sem, és jövőre is számos sikergyanús játék közül választhatunk az egyes műfajokon belül. Mindez hatványozottan igaz, ha azt vesszük alapul, hogy a fenti lista mindössze az eddig ismert, illetve legjobban várt videojátékokat emeli ki, így még szóba sem kerültek az évek óta várt alkotások (Doom 4), a várható meglepetések (Fallout 4), vagy az évadszerűen érkező sorozatok újabb epizódjai, mint amilyen például a FIFA vagy az Assassin’s Creed is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jocking #17
    A Project CARS-nál sajnos előre borítékolható, hogy az irányítása egy kalap kaki lesz, hiszen az a cég készíti, aki a Shift-Shift2-TD Ferrari pocsék irányításáért is felelős.
  • zola2000 #16
    A fenti játékok közül esetleg csak a Project Cars jöhetne ... a sims már nem érdekel ... talán a dark souls 2, és a witcher3 (mondjuk azok sem túlzottan)

    Jöhetne ha nem jönne idén Tales of Xillia 2, Tales Of Zetsiria, Yakuza 5, Persona 5. És ha idén ideér, akkor a yakuza ishin is, esetleg sengoku basara 4, shin megami tensei 4.
  • Kornan #15
    Nem halott, de tényleg kevesebb a stratégia manapság. Én ezt várom, hogy kikerüljön a Béta fázisból: http://www.youtube.com/watch?v=FhEYvOYceNs . Vannak gameplay videok is a youtubon.
  • BaliBoy #14
    Úgy látom a stratégia játék műfaj gyakorlatilag halott. :(((((
  • vmiki88 #13
    A Witcher 3 nagyon várós, és meg is csókolom a fejlesztők lábát, ha elindul a gépemen.
  • Tower Guard #12
    Evoluti0N-nak igaza van, Nem hinném hogy az AC3-ért lennének jobban oda az emberek mint a 4-ért.
    De lesz pár várós game jövőre
  • RAZOR27 #6
    reméljük jövőre elvonatkoztatnak a szigetvilágos témától, idén a csapból is ez folyt... Zombik, szigetek vagy mind2...
  • Evoluti0N #5
    Vicces, hogy a cikkíró már másodjára ír úgy, mintha a játékostársadalomnak bejött volna az AC3 a 4 pedig nem, amikor pont az ellenkező eset áll fenn.
  • tomcsa4 #4
    Tul sok a veres akciojatek. Lassan mar jatszani sem lesz kedvem, mert mindent beborit a ver es az eroszak.