Ötvös Tibor

Önmagát javítja meg a Protocell cipő

A londoni tervező és kutató, Shamees Aden elkészítette a koncepciós tervét új futócipőjéhez, melyet 3D-ben nyomtatnak majd ki szintetikus biológiai anyagokból és képes lesz megjavítani önmagát.

Eleged van abból, hogy kompromisszumokat kell kötni a cipővel? Nem elég kényelmes, de jól néz ki vagy kényelmes, de a színe nem az igazi? Nem akarsz többet költeni a javításokra és életed végéig szeretnéd hordani? Akkor a Shamees Aden által megtervezett Protocell cipő a te lábbelid. Az úriember egy 3D nyomtató segítségével alkotja majd meg szintetikus biológiai anyagokból a cipőt, mely felveszi a láb méretét és formáját és úgy működik majd, mint egy második bőrréteg.

A fejlesztésben részt vett még Dr. Martin Hanczyc, a University of Southern Denmark professzora is, aki a protocell technológia elismert szakértője és specialistája. A Protocellák nagyon alapvető molekulákból állnak amik önmagukban nem élnek, de lehet úgy kombinálni őket, hogy a végeredmény egy élő organizmus legyen. Ezen molekulák kombinálásával mesterségesen élő rendszereket hozhatnak létre a tudósok, melyeket különböző módokon lehet beprogramozni: például reagáljanak a nyomásra, fényre, hőre.

"A sejtek képesek felfújni illetve leengedi magukat így reagálva a nyomásra" - árulta el Aden a londoni Wearable Futures konferencián. "Ahogy futunk a különböző felületeken és környezetben a sejtek felfújják vagy leengedik magukat attól függően, mekkora nyomást fejtünk ki rá és így segítségre lehet futásnál is." Használat után, mivel a sejtek elvesztik energiájukat, lehetőség szerint minden alkalommal egy protocell-folyadékkal megtöltött üvegbe kell helyezni a cipőt, ami regenerálja az élő organizmusokat. Ez a folyadék különböző színekben lesz elérhető, amivel így a cipőnk megjelenésén is változtathatunk.

"A cipőkkel pontosan úgy kell majd bánni, mintha növények lennének" - folytatta a tervező. "Oda kell figyelni rá, hogy a természetes igényeit kielégítsük és ezzel megfiatalítjuk a sejteket." Sajnos azonban még nagyon sokat kell várni arra, hogy egy ilyen Protocell cipő a lábunkon legyen. Aden elmondása szerint ugyanis, bár a prototípus már elkészült, de még legalább 40 év kell ahhoz, hogy minden szempontból tökéletes legyen a végeredmény. Így várjuk a 2050-es Wearable Futures konferenciát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)