HENT hírlevél

706 domaint tiltott le az amerikai vámhivatal

Az Egyesült Államok bevándorlási és vámügyekért felelős hivatalának (U.S. Immigration and Customs Enforcement) belbiztonsági nyomozócsoportja tíz további, más országbeli rendészeti szervvel közösen végzett tevékenysége eredményeképpen 706 olyan honlap domain-jének használatát tiltották le, amelyek alatt hamisított termékek kereskedelme folyt.

A nyomozócsoport által vezetett Nemzetközi Szellemitulajdon-jogi Koordinációs Központ (National Intellectual Property Rights Coordination Center, IPR) által összehangolt akció a közelgő ünnepek miatt különösen fontos volt, hiszen a megnövekedett forgalmú honlapokról nagy mennyiségben juthattak hozzá hamisítványokhoz a gyanútlan vásárlók. Már a negyedik évben vette egyébként az IPR fokozott ellenőrzés alá a hasonló oldalakat - mivel az internetes bűnözés nemzetközi jelenség, az akcióba ezúttal bevonták többek között az Europolt és tagországait is, amelynek köszönhetően összesen 393, legfelső szintű tartományt foglaltak le nemzetközi szinten. Ezen felül a hongkongi vámhivatal is lefoglalt 16, külföldi bejegyzésű legfelső szintű tartományt.

Az ICE megbízott vezetője szerint a partnerekkel közösen végzett munka rámutat arra, milyen széleskörű is a szellemi tulajdont érintő bűncselekmények globális hatása. A hamisítók kihasználják az ünnepek adta lehetőséget arra, hogy olcsó hamisítványokat kínáljanak a fogyasztóknak - a honlapok ráadásul a fogyasztóknak személyes, a családjukat érintő és pénzügyi adataikra nézve is veszélyesek lehetnek Az ünnepek közeledtével - a boltoktól kezdve az utcai standokon át a webshop-okig - mindenhol megjelennek hamis termékek. Az IPR szerint a leggyakrabban lefoglalt termékek általában a fejhallgatók, a sportruházati cikkek, a kozmetikumok, cipők, játékok, luxuscikkek, mobiltelefonok és elektronikai kiegészítők. Az Europol igazgatója szintén az együttműködés jó példájaként és a hamisítóknak címzett fenyegető üzenetként jellemezte az akciót. Rámutatott arra, hogy bár a gazdasági válság miatt még többen vásárolnának olcsóbb hamisítványokat, a vásárlóknak ugyanakkor tisztában kell lenniük azzal is, hogy ezzel a szervezett bűnözést támogathatják.

Az elmúlt hetekben világszerte mindenhonnan érkeztek bejelentések a védjegyjogosultaktól mind az IPR Központhoz, mind nemzetközi partnereikhez, amelyek adatait megosztották a nyomozóhivatal egyesült államok-beli irodái között, de továbbítottak belőlük a Belga Gazdasági Nyomozóhivatalnak és vámhivatalnak, a dán rendőrségnek, a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, a francia csendőrségnek és vámhivatalnak, a román rendőrségnek, a spanyol csendőrségnek, a londoni rendőrségnek és a hongkongi pénzügy- és vámhivatalnak is. A letiltott domain nevekkel a továbbiakban az intézkedő országok rendelkezhetnek, az azokra látogató felhasználók pedig a weboldalak helyén az oldal ellen folyó eljárásról értesítést, valamint a jogsértésekre figyelmeztető tájékoztatást találnak.

Az akció során a résztvevő szervek munkatársai anonim módon vásároltak a honlapokon kínált termékekből, amelyek között voltak DVD-k, ruházati cikkek, ékszerek és egyéb luxuscikkek is. A védjegyek és egyéb szellemi tulajdonjogok jogosultjainak értesítését és visszajelzését követően pedig megszerezték a domain-ek letiltásához szükséges engedélyeket. Az "Operation In Our Sites" néven indult jogérvényesítési kezdeményezés több, mint három éve működik - a mostani akcióval összesen 2550-re emelkedett az ezek keretében letiltott domain-ek száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!