Ötvös Tibor

Broken Sword 5: The Serpent's Curse - Episode One

Megjelent a klasszikus Broken Sword ötödik részének első fejezete, mely a The Serpent's Curse - Episode One címet viseli és végre egy igazán jó kalandot kapunk.

A Broken Sword még anno a '90-es években jelent meg, mikor a kalandjátékok fénykorukat élték. Az első két rész kifejezetten pazarul sikerült, a párizsi helyszínek és a remek sztorik miatt megérdemelten szerzett hatalmas rajongótábort. Sajnos azonban a harmadik rész, a Broken Sword: The Sleeping Dragon már közel sem sikerült jól, köszönhetően a 3D-s váltásnak, illetve a Broken Sword: The Angel of Death sem hagyott mély nyomot senkiben. Most azonban szerencsére a fejlesztő Revolution Software visszatért az alapokhoz és a The Serpent's Curse a klasszikus megoldásokkal, a régi helyszínen, az ismert karakterekkel operál.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A sztori főszereplője a sokat megélt George Stobbart, aki ezúttal egy művészeti kiállítást biztosít, melyet Párizsban rendeznek, a szemrevaló Nico Collard pedig tudósít az egészről. Az esemény zajlik a maga útján, mikor hirtelen egy bukósisakos ember tör be a helyre, felkapja az egyik értékes festményt, lelövi a kurátort és eltűnik. Ettől fogva pedig egy igen szövevényes kaland veszi kezdetét, melyben az inkompetens rendőrség mellett ex-KGB-s kiskirályokkal is meggyűlik a bajunk, miközben egy árulással teli vonalon haladva bontakozik ki egy ősi összeesküvés körvonala.

Amint azt már említettem, a játék a klasszikus point-and-click játékmenetet követi és szerencsére kellő kihívást jelent a logikai feladványok megoldása illetve a különböző nyomozási részek letudása is. A háttér kézzel rajzolt és rendkívül hangulatos az egész környezet, a párizsi táj kellemes emlékeket idéz a rajongókban, ám a karakterek 3D-s megoldással lettek elkészítve. Szerencsére azonban a szereplők is kaptak egy rajzfilmes kontúrt, de a mozgásuk néha elég darabos. Ez annyira nem szúr szemet, bár néha elmosolyodtam egy-egy jelenetnél. A feladványokhoz még annyit, hogy szerencsére nem villognak a használatba veendő tárgyak a pályán, így az eszünket kell használni.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Mivel maga a játék két epizódban jelenik meg, így egyértelmű, hogy egy ponton elvágják a sztorit a készítők. A Revolution Software - igen galád, de érthető módon - épp a legizgalmasabb résznél vágja el ezt a vonalat, ami így sok kérdőjelet hagy maga mögött, de ez engem cseppet sem zavart. Sőt! Még izgatottabban várom a folytatást, mely remélhetőleg sikerrel zár le mindent, amit most még nem értünk.

A Broken Sword 5: The Serpent's Curse - Episode One eddig pont azt nyújtja, amit vártunk tőle. Remélhetőleg a januárban megjelenő második fejezet is beváltja a reményeinket. Ha pedig ez így lesz, akkor a Broken Sword egy olyan kalandjátékká válik, melyet minden rajongónak be kell szereznie. Ha eltolják, akkor csak egy elpuskázott lehetőség, egy beváltatlan ígéret lesz, amiből a kalandjáték rajongók már eleget kaptak az évek során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    Érdekes, hogy manapság nem csak ez, hanem a legtöbb játék bukdácsol, ami mem filmszerű, és gondolkodni is kell (az rts is, talán a stratégiai/taktikai rpgkből van sok ps3ra tehát az a műfaj még megy)

    Úgy gondolnám, hogy pl tabletre tökéletes lenne egy ilyen point and click kalandjáték, aztán nos eléggé csak közepes sikert ért el a broken sword androidon ha jól látom.
  • nessboth #7
    Teljesen igazad van, a kilencvenes évek óta szinte semmit nem váltoik a műfaj, anno monkey-al kezdtem, indiana jones-al, és toltam a kalandjátékokat orrvérzésig, utolsó ami emlékezetes volt a gabriel knight 3 és a back to the future (csak a sztori miatt). Ha meglátok egy point n click játékot kerülöm és inkább tolom az assát. Walking dead is nagyon jó volt...interaktív animációnak.
  • halaszlo #6
    Ezt mutatja, hogy a Kickstarteren elindított projectek rekordmennyiségű zsét hoztak össze.
    Csak elkészülne már valamelyik alkotás...
  • halaszlo #5
    Szerintem van igény, csak nem ilyenre.
    A műfaj megreformálására lenne igény, mint mondjuk a Myst volt a kalandjátékok tömkelege után.
    Talán egy online megoldás, vagy egy új nézet, irányitás, ki tudja... valaki kitalál valami új műfajt és lehet, hogy megint fellendül a piac. Mondjuk a Second Life, meg a Myst Uru megpróbált ilyesmit, de nem igazán jött össze. Pedig célközönség szerintem van, akik csak arra várnak, hogy valami pezsdítő, új kalandjáték napvilágot lásson.
  • ugh #4
    No igen.
    Csak call of duty-ra meg assassins creed-re van igeny.
    Legalabbis a kiadok szerint ahol csupa "szakember" ul.
  • Molnibalage #3
    Szerintem meg örüljenek a műfaj kedvelői, hogy egyáltalán még létezik ilyen.
  • god25 #2
    Sajnos nincs elég pénzük. Erre is úgy kaparták össze.
  • Skyline #1
    Epizodikus???? A jóó kurva anyjukat!