Farkas Alex

A fotó, ami nem is az

Pár nap alatt extrém népszerűséget ért el az interneten egy Morgan Freemant ábrázoló portré, mely valójában nem is fényképezőgéppel készült.

A Kyle Lambert által érintőképernyőn, azaz ujjal rajzolt fotórealisztikus portré egy hat dolláros rajzolószoftverrel készült. A végeredményhez 285 000 "ecsetvonás" kellett, a munka több, mint 200 órát vett igénybe. Az alkotás különlegessége, hogy a folyamatát felgyorsítva végig lehet nézni.


Három nap alatt már hatmillióan látták

A művész specialitásának számítanak a hasonló, megtévesztően élethű részletességű portrék, melyekre kiváncsiak továbbiakat láthatnak Lambert YouTube csatornáján. Az érdeklődök itt oktatóvideókat is találnak, melyek alapján ők is megkezdhetik a gyakorlást. A lustábbaknak pedig marad a fényképezőgép...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • heist #70
    Át lehet nyálazni pl. a cgtalk-ot, cgchoice 2d gallery-t, ott vannak durva munkák mégsem szerepelnek semmilyen youtube videón...

    Ez egy szar hype, aminek bedőlt megint a fél világ, és megint az idióta tizenévesek, meg a buta laikusok kapták fel az egészet, ez a cég meg jót röhög, hogy mekkora birkák az emberek, így be lehet őket szopatni...
  • heist #69
    Most komolyan, aki egy kicsit is ért a digitális grafikához, az pontosan tudja, hogy ezen az "alkotáson" mik azok, amiket egyszerűen képtelenség lenne megalkotni úgy, ahogyan ezt ez a srác tette, vagyis el akarja hitetni, hogy tette.

    Viszont a célját elérte, vagyis inkább a procreate cég, aki valószínűleg felbérelte a gyereket, hogy csináljon már egy ilyen átbaszást, és lám, megint beigazolódott a marketinges tétel, mindegy, hogy negatív vagy pozitív kontextusban beszélnek az emberek valamiről, ha beszélnek róla, akkor már a köztudatba épül...

    1 hete szerintem itt még senki sem tudta, mi az a procreate, ma meg már szerintem leqalább 500.000 millió ember tisztában van vele hála ennek az egésznek.
  • Dynamic #68
    Meg lehet csinálni, de nincs értelme. Lehet, ennyire fotórealisztikusan rajzolni, de totál felesleges mindent, ugyanúgy bemásolni. Nem attól lesz élethű, hogy az összes hajszálat belerajzolod ugyanolyan szögben, akkor miért pöcsöl hosszú órákat vele valaki? Ez az ami nekem is gyanús, de továbbra is azt mondom, meg lehet csinálni!

    Egyébként a másolás meg művészet témához annyi, hogy már herótom van attól, hogy sokan azt hiszik, hogy ha valaki fotóreálban lemásol bármit, az mekkora tehetség (művész) meg hogy "tud rajzolni", illetve olvastam olyan idióta kommenteket is, hogy fejből is bármit le tud rajzolni. Már eleve a világon nincs olyan ember aki bármit le tudna rajzolni, de nem is ez a lényeg. Fotómásolással - amit egyébként pár nap alatt meg lehet tanulni - senki nem fogja megtanulni az alapvető térbeliség szabályokat, a kockológiától az anatómián át a perspektíva szabályokig, ami alapvetően szükséges ahhoz, hogy magadtól is képes legyél valami egyedi dolgot létrehozni. A pusztán hiperrealista másolási tudással felvértezett illető még arra is képtelen lesz, hogy egy valós térben elhelyezett asztalt lemásoljon, hiszen ezt már nehezebb 2 dimenzióban érzékelni, (míg egy úgyszintén 2 dimenziós papíron lévőt, nyilván könnyebb) és nem tudja alkalmazni az alapvető szabályokat, ami a 3 dimenziós térre igaz. Akkor, hogy várhatja el valaki, hogy akár egy asztalnál bonyolultabb testet lerajzolni?
  • MasterMason #67
    "ugyan ezt csinálom én is minden nap."

    Akkor mutatnál egy portfóliót? Ugyan mégis, ha már mindennap ezt csinálod és annyira szereted ezt. :D

    Kurva tehetséges a srác, benne hagyta a metaadatokat is, amiből konkrétan kiolvashatóak a különbözö photsohop módosítások amelyekre azt mondta, hogy ipadon készült. :D
  • Co1e #66
    mennyire begyöpösödöttek vagytok... ? Ha csak egy kicsit is konyitatok a témához akkor pontosan tudjátok h meg lehet csinálni....Az meg más kérdés hogy "szerinted" meg lehet meg nem lehet megcsinálni.
    Ennek a gyereknek ez az élete... a rajz... ha kell barlangba egy darab szénnel megrajzol neked bármilyen marhaságot amit kitalálsz... és miért? Mert már több tizezer órát (ha nem többet) beleölt a tanulásba(és közben még tehetséges is).

    Mert attól hogy ti utáljátok a szakmátokat(ha van)..más még szeretheti... és valószínűnek tartom hogy még munka előtt is ..és utána is rajzol.
    És még mielött ezt is kifikázáttok, hogy honnan veszem ezt a marhaságot...
    ugyan ezt csinálom én is minden nap.
  • MasterMason #65
    Régen is másoltak a művészek, tehát legtöbbször nem az volt a feladata egy művésznek, hogy valami egyedit alkosson, hanem a lehető legrealisztikusabban megörökíteni az uralkodókat és egyéb gazdag személyeket portré formájában.

    Szóval még ezzel sem lenne baj, már ha nem volna csalás. :D De ez az, mindenki tudja aki rajzol és fest, hogy konkrétan csalásról van szó.
  • culas25hc #64
    Nem azzal van a baj, hogy valaki elhiszi, hogy ez valós "festmény", hanem hogy valaki ezt művészetnek gondolja. Ez olyan mint a tribute bandák, szép dolog, hogy valaki el tudja játszani más zenéjét, de ettől még nem lesz művész. Én múltkor lemásoltam egy Ady verset, na király vagyok?? :P
  • verge175 #63
    Tényleg azt mondja végül a srác, hogy ő saját maga akarta leellenőrizni, és úgy találta, hogy nem fake a kép. De csak azt hozza fel, hogy pixelenként átnézte a képet, és vannak olyan részletek, amik nem ugyanolyanok a festményen... és hogy nézze meg mindenki maga.
    Én viszont továbbra is azt tartom, hogy "márpedig ilyen állat nincs", azaz képtelenség ilyet festeni, ipadon, pláne ujjal, nemhogy 200 munkaóra alatt, de 2000 alatt se...
  • Papichulo #62
    El tudod azt képzelni, hogy ujjal milliméter pontosan porusokat reprodukálni?

    Ha az ember autista, akkor siman...

    Amiről te beszélsz, azt már fényévekben mérik nem is órákban.

    Remelem a ":D" annak szolt, hogy tisztaban vagy vele, hogy a fenyev az tavolsagot jelol, nem pedig idot :)
  • MasterMason #61
    "pont azt mondja, hogy nem fake"

    "it's a fucking fake shit... "

    Pont 42%-rescale, resample egy kis recolor és egy kicsi distort displace. Kb ennyi módosítás van az alap képen, amire aztán szépen layerekben elkezdett ráfesteni, majd pedig visszafele játszotta le. De ha lejebb megnézed a linkeket, akkor megtalálhatod a kép metaadatait is amiből kiderül, hogy ipadot sem látott soha az a kép.

    Displace distortion van rajta.