Ötvös Tibor

Megremegett a föld a Seattle Seahawks szurkolóitól

A december 2-án rendezett amerikai foci mérkőzésen a Seattle Seahawks szurkolói olyan elánnal drukkoltak és éltették csapatukat, hogy a közelben elhelyezett földrengésmérő bejelzett.

Hazánkban is egyre népszerűbb az amerikai foci, mely a tengerentúlon igazi nemzeti sportnak számít, a Superbowl pedig évek óta a legnézettebb esemény a televíziózásban. A kinti rajongók minden fontosabb mérkőzésen ott vannak és a hazai szokásokkal ellentétben nem az ellenfelet alázzák, hanem saját csapatukat hajtják, támogatják. A Seattle Seahawks rajongói pedig minden eddiginél nagyobb szurkolást hajtottak végre.

A december 2-án megrendezett mérkőzésen ugyanis a Seahawks touchdownjai után olyan mértékű örömünnepet lejtettek, hogy a közelben elhelyezett földrengésmérő berendezés is bejelzett, a Richter-skála szerinti kettes fokozatú megmozdulást észlelt. Ez azonban nem volt véletlen, hiszen a tábor Guiness Rekordot akart felállítani, ám a hivatalos mérés csak a hangorkánra vonatkozott (amit sikerrel meg is döntöttek a 137.6 decibeles adattal), a földrengésmérő berendezést pedig csupán kíváncsiságból figyelték a szakemberek, miután 2011. január 8-án egy 67 yardos passz után ugyanezen csapat szurkolói egyszer már megrengették a földet.


A stadionban 67 ezer ember fér el

"Minden felhajtás ellenére tisztázni akarjuk, hogy a Seahawks szerzett pontjainál egyértelműen lehetett látni, ahogy a szeizmográf bejelez" - állítja John Vidale, a Pacific Northwest Seismic Network szeizmológusa. "A rajongók ugrálnak, az épület 'lengeni' kezd és ezzel kialakul az építmény természetes rezonanciája. Azt hiszem, hogy a szurkolók alkalmazkodnak egymáshoz, egyszerre mozognak és ezzel remegtetik meg annyira a stadiont, hogy szinte az egész környék megmozdul."

Vidale szerint a szeizmográfok nem csupán ezeket a mozgásokat észlelik, hanem például 2010-ben a Seattle számos ablakát betörő hangrobbanást is érzékelték, melyet egy alacsonyan szálló magánrepülő okozott. Az amerikai foci történetében pedig az első, földet rengető mérkőzés 1988-ban zajlott le, mikor is a Louisiana State University és az Auburn University csaptak össze. A történelemkönyvekben azóta is úgy szerepel a meccs: a Földrengető Viadal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #21
    Ezt mibol vontad le, semmi ilyesmirol nem beszeltem, hogy szektepkedes?
    Azt en is elitelem. En a meccs alatti folyamatos szurkolasrol beszelek, amikor az ember nem tapsolni, meg szendvicset enni jar a sportesemenyre, meg, hogy reklamokat nezzen, hanem mert szereti a csapatat.
    Es nem csak abbol all a szurkolasa, hogy "Go Team", vagy "Defense"

    Persze en ezt egy megtapasztalt NBA meccsre mondtam, a leirtak alapjan akar itt normalis szurkolas is lehetett..
  • Sippie #20
    ja anélkül hogy székeket tépnének ki, vagy gyújtogatnának nem is lehet igazán szurkolni, ugye?
  • IMYke2.0.0.0 #19
    100x inkább egy ilyen amcsi meccs, mint 1x egy Fradi vs. Újpest.
  • Vol Jin #18
    Nem kell ahhoz saját frekvencia. Szerinted a Népstadiont miért kellett bezárni?
    Egyszer kimentem egy válogatott vagy nemzetközi meccsre, hát amit a b-közép művelt, az nem volt semmi. Nem ugráltak, hanem felrántották a lábukat a levegőbe, és visszadobbantottak, de másodpercen belüli ritmusban vagy ezren. A sörösüveg felborult úgy, hogy nem ért hozzá senki, csak a szerkezet lengett. Amikor építették, fel sem merült, hogy ilyen állatok fognak benne őrjöngeni.
  • 1JaegeR1 #17
    Hajrá!!!
    Mehet újabb 50 milliárd a magyar stadionokra!!!!!!!!!
    Nehogy már romba döntse az a 100-150 ember aki még kijár a meccsekre...
  • Lucy in the Sky #16
    Hülye azért nem vagyok, nem feltételezem, hogy földrengést okozna a sok ugráló ember - na jó, ha már, éppenséggel egy eleve kipattanni készülő tektonikai feszültség mellé akár lehet ez az a lepkefing, ami elindítja a folyamatot pár órával-nappal korábban, minthogy magától is megtörténne, de azért ez nem túl valószínű. Konkrétan magára a stadionra értettem, hogy akár komolyabb gond is lehet abból, ha X ezer ember ritmikusan pogózik egy ilyen böszme vasbeton karzaton. Véletlenül eltalálják a sajátfrekvenciáját, oszt' kész a baj. Oké, nyilván olyan tűrésekkel van tervezve, hogy simán kibírja, de attól még félelmetes belegondolni, ahogy csak 20 centiről ráejtesz ezer tonnát erre az izéra, miközben alatta ott ül egy kisebb város lakossága. Egyébként fülhallgató is okozott már maradandó halláskárosodást :)
  • nextman #15
    Hat en egy NBA meccsen tapasztaltam az amerikai szurkolast, az kb. 0 volt, az europai focikulturahoz szokott embernek. Remelem, ez tenyleg igazi szurkolas is volt, nem csak a rekord miatt hypeoltak.
  • sonajdoba #14
    ez inkább szénzacis hír mint tudományos, de ez az én véleményem.
  • kvp #13
    A stadion pontosan a Seattle-t atszelo toresvonal folott helyezkedik el, raadasul tengervizzel atitatott laza talajon. A muszerek is ezert kerultek pont oda. Elvileg ennek az uj stadionnak mar 7-es erossegu foldrengesig birnia kellene, bar azon meg vitatkoznak, hogy elsullyedne-e a talaj fellazulasa miatt vagy sem.
  • Vol Jin #12
    A World Trade Center összeomlása 3-s erősségű rengéseket keltett a közelében. Ez nem jelenti azt, hogy valóban 3-s erejű földrengés volt. Itt rohamosan csökken a hatás a távolsággal, ami lokális. A valódi földrengés meg a talaj elmozdulásával jár, ezért az okozott rengés kevésbé csökken a távolsággal. Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy a telefonod hangszórója a füledben hangosabb egy Boingnél, mert amikor felrakod, nem hallod a több kilométer magasan elhúzó repülőgépet.