Berta Sándor

PC-ken és notebookokon is terjedni fog az Android

A Google operációs rendszere jelenleg az okostelefonokon és a táblákon számít meghatározónak, de az Intel szerint a jövőben az asztali és a hordozható számítógépeken is nagyobb szerepet kap.

A VR-Zone megjelentett egy az Intel jövőbeli terveit bemutató anyagot, amely az Android PC Platform Roadmap nevet viseli és az Intel Broadwell és Braswell Android-támogatását mutatja be. Az Intel két platformja 2014-től támogatni fogja az Android 4.4 KitKat változatát és a 3.10-es Linux-kernelt. A VR-Zone szerint a Braswell név a Broadwell platform egyik utódját rejtheti. A Broadwell az Intel első 14 nanométeres eljárással gyártott processzorain alapul, ezek a modellek várhatóan 2014 második felétől lesznek elérhetőek. A szintén 14 nanométeres eljárással gyártandó Braswell CPU-k 2015-től jelenhetnek meg és a szintén akkor bemutatkozó Skylake architektúrán alapulnak majd, amelyek támogatni fogják a DDR4-es memóriák használatát. A notebookokra kiadandó Bay Trail-M, a PC-ket támogató Bay Trail-D, valamint az ultrabookokhoz készülő Haswell-változatok is már kompatibilisek lesznek az Androiddal.


A Lenovo 2011-ben jelezte, hogy búcsút intene a Windows-Intel szövetségnek (Wintel), majd Stan Shih, az Acer alapítója közölte: arra számít, hogy a két óriáscég által létrehozott szövetségre szomorú jövő vár. Legutóbb pedig Meg Whitman, a Hewlett-Packard vezérigazgatója nyilatkozott hasonlóan. Az Intel áprilisban elismerte, hogy komoly szerepet szán a jövőben a Windows mellett az Androidnak is. A Google mobil operációs rendszere notebookokban tűnhet fel, mégpedig az alsó kategóriában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #38
    Linux meg freedos helyett majd Androidot raknak fel a gépekre, amit a felhasználók első lendületből lezúznak a vérbe, és raknak helyette rendes, warez Windowst. Az eladási statisztikákban nyilván jól fog mutatni, hogy mennyi linuxos - bocsánat Androidos - gépet adtak el, élőben meg senki se fog ilyet látni - ahogy most se lát linuxost senki se.
  • sanyicks #37
    vagy fordítva ha a desktop os egy vindóz :)
  • Vol Jin #36
    Szerintem meg nem érted, hogy miről beszélek. Erőforrás-pazarlásról. Anfroidon lasabban futna egy alkalmazás, mint egy desktop OS-n.
  • coolbboy83 #35
    Kíváncsi leszek mondjuk 5 év távlatban mi lesz - jelenleg komoly rendszere csak a Microsoftnak és az Applenak van.... nekik van a legjobb esélyük egyesíteni a mobil és a desktop vonalat, lévén hogy ők mindennel rendelkeznek. A Googlenak sok dolga lesz - mert az I/O és HW kezelés a béka segge alatt van, konkrétan a rendszer semmit nem tud az előbbiekhez képest - de ez változhat az évek alatt. Jelenlegi formájában is sokmindent kielégíthet, hiszen a felhasználók többsége csak tartalomfogyaszt, doksit szerkeszt, youtube, net egyebek... erre nem kell valóban bonyolult rendszer. Azonban ha komoly alkalmazásrol van szó - tervezés, programozás, audio/video.... ott ez nem fog lasztit kapni egykönnyen, mert ahhoz sok a technikai hiányosság..... egyenlőre...... Az Ubuntu is még lehet tényező, mert a megoldása kiváló neki is.
  • asgh #34
    A windows-al az a baj, hogy a szoftverek hiába kezelhetőek viszonylag egyszerűen, ha az OS managelése hozzáértést igényel. Aki töltötte már azzal a karácsonyt, hogy széthullott windowst próbált rendbe rakni a szülei gépén, az tudja miről beszélek. Dokumentum hegyek a C: gyökérben, vírusok tömege, idióta toolbarok a browserben, mindenféle használhatatlan shareware mocsok telepítve, stb. stb. Ezek mind nyilvánvaló felhasználói hibák, amik a hozzánemértésből adódnak. Márpedig a home userek többsége nem veszi a fáradtságot (és a jövőben sem fogja), hogy megtanulja rendesen managelni az oprendszerét, tehát az OS-nek kell faék egyszerűnek lennie.
    Az OSX amúgy könnyű managelhetőség szempontból sokkal előrébb tart, csak az meg sosem fog leszivárogni az olcsó szegmensbe. Így aztán marad az android. (Esetleg chrome.)
    Nem állítom amúgy, hogy a droid a jelenlegi formájában alkalmas lenne a desktop windows kiváltására, de hosszabb távon, ha rendesen ráfekszenek a fejlesztésére, akkor a felhasználók jelentős részénél valós alternatívává válhat.
  • nextman #33
    Szerintem te nem latod merre megy a vilag:)
    Az emberek legalabb 50%-anak egyszeruen nincs szuksege azokra a szolgaltatasokra, amit a windows pluszban nyujt, viszont amire van szukseguk, az jobb is lehet az IOS vagy Androidban.
  • Vol Jin #32
    "hát, egy ingyenes jó asztali OS, eléggé megtépázhatja majd az MS bevételeit."

    Szerintem te nem nagyon érted se a számítógéped, se a telefonod. Ez az egész felvetés nagyobb baromság lenne, mint a DOS felett futó Windows 3.1. Aki androidot rakna egy számítógépre, az meg is érdemli. AZ iOS se lenne más, mielőtt valaki félreértene.
  • kvp #31
    Az arm-os android is kepes desktop (X11-es) programokat futtatni, az x86-os verzio is ugyanugy kepes ra. Csak egy X11 szervert kell felrakni (ez van a marketen is) es onnantol minden tavoli es lokalis X-es program kepes gond nelkul futni. Jo pelda a gimp grafikus csomag, bar eleg sok ram kell abba a telefonba amin ezt rendesen hasznalni akarjuk.

    "Rettentő módon agyonbonyolított az alkalmazások modellje (Activity, Intent stb.),"

    Ez nem bonyolitas, hanem a fejlesztest egyszerusiti. Az activity win32 alatt a window. Az intent meg a message. Minden masban is megegyeznek, android alatt is ablakonent van egy message loop, csak a keretrendszer szetdobja a message-eket fuggvenyhivasokra, ezert a switch el van rejtve. (de ugyanott van mint win32 alatt) Az intent kuldest meg win32 api alatt alatt SendMessage()-nek hivjak.

    "háttérben VM-et futtató oprendszernek sikerülni fog?"

    A 2.2-es ota a legtobb program nativ (c/c++). A dalvik java vm csak opcionalis es minden program eldonti, hogy hasznalni akarja-e vagy sem. Maguk az oprendszer fo komponensei sem hasznaljak, sima c-ben vannak irva. De a legtobb jatek (foleg az ios portok) is sima c-t hasznalnak, mert az mindket rendszeren elerheto. Egyebkent a java-s kod 2.2 ota betolteskor elfordul, tehat a java-bol gepikodot csinal a rendszer. Ez persze azt jelenti, hogy igy mar a java-s cuccok is tudnak vedelmi hibat okozni, de cserebe ugyanolyan gyorsak mint egy sima c++-os kod.

    Egyebkent android alatt lehet X-et es wine-t telepiteni (jelenleg root jog kell hozza) es akkor a win32-es api-ra irt programok is futtathatoak android alatt. Tehat android alatt fut egy nativ X, kulon folyamatban a wine es azon belul a win32-es program (arm-on x86-os emu-ban, x86-on nativan). Igy lehet ms office-t futtatni egy android-os telefonon. (lassu lesz mint a csiga, de megy) Sot ha valaki nagyon akarja, akkor az open source android kernellel meg a swap-et is bekapcsolhatja, hogy rendesen daraljon a merevlemez is. (vagy rongalja a flash-t ha eppen telefonon fut)
  • nextman #30
    Ezt allitom valoban, hogy a windows bonyolultabb. Az egy dolog, hogy mar 20 eve hasznaljuk, es tudjuk mi hol van, de aki meg egyiket sem latta, annak szerintem egyszerubb az android.
    Wifihez csatlakozni szerintem androidon kb. ugyanolyan, mint windowson, ezert nem nagyon ertem a peldad.
  • vision5 #29
    Ha lenne egy olyan karizmatikus Linux fejlesztő csoport mint aki az OSX gui-t végigvitte akkor lépne előre az is ezen a téren. Amúgy nekem személy szerint a gnome már egész összeszedettnek tűnik, megfelelő linux disztribúció kérdése is persze.