Berta Sándor

Új alapokra helyezné a közösségi interakciókat a Google

A társaság által benyújtott szabadalmi kérelem az adatgyűjtést és a közösségi online interakciók automatizálását célozza. A cég nagy munkát fektet az emberek viselkedésének megértésébe.

A dokumentum szerint az összegyűjtött és feldolgozott adatokból kiindulva a későbbiekben javaslatokat lehet tenni a közösségi hálózatokban megjelentetett bejegyzésekkel kapcsolatban. A szabadalom alapján a kifejlesztendő szoftver a felhasználó nevében teljesen önállóan léphetne kapcsolatba más profilokkal. Bár egy szabadalom nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ötletekből kész termék is lesz, de egy utalás arra, hogy adott esetben milyen irányba folytatódhat a Google Plus fejlesztése.

A szabadalomban leírt rendszer minden olyan rendelkezésre álló adatot összegyűjt egy felhasználó közösségi profiljaiból, amelyek közvetlenül vagy közvetve megjelennek róla. Az információk gyűjtésén és feldolgozásán túl megtörténik a közösségi interakciók kielemzése is. Utóbbi esetében az SMS-eket, e-maileket is figyelembe veszik, s összevetik a webezési szokásokkal. Mindezek alapján a rendszer megtanulja megérteni, hogy az emberek hogyan viselkednek a közösségi platformokon és más kommunikációs hálózatokban. Ebbe beletartozik az is, hogy a program kiértékeli az egyes bejegyzésekre írt reagálásokat, valamint a megjelentetett tartalmakat.

A módszert több lépésre osztották fel. Az első az adatok összegyűjtése, a második azok feldolgozása, a harmadik annak megmutatása, hogy mások milyen tartalmakra reagáltak. A negyedik, hogy biztosítsák, hogy a felhasználó bejegyzése fontos vagy érdekes a vele kapcsolatban állóknak. Végül lehetővé tennék, hogy valaki automatikusan reagálhasson egy megtekintett megjegyzésre vagy egy új témát javasolhasson. Az elképzelések szerint a fiatalokat érdekelheti különösen ez a technológia, hiszen lehetővé teheti számukra internetes közösségi életük optimalizálását. A felhasználóknak vonzó lehet egy olyan jövőkép, amelynél a hasznosabb bejegyzéseknek köszönhetően népszerűbbek lehetnek, és mindez jobban érdekelheti őket, mint az adatvédelmi aggályok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blacktom #4
    És ezek majd egymással is elbeszélgetnek? De jó, nem kell majd feljárni netre. Micsoda terhet vesznek le a fiatalokról.
  • slickboy #3
    Tehát lenne egy szoftver amit beállítok, hogy olvassa az üzenőfalam és a nevemben posztoljon frappáns meg "hasznosabb" dolgokat? És ezáltal népszerűbb leszek, mert optimalizált módon jelenek meg a közösségi médiában.
    Előre (lájk)kurvák, (komment)gengszterek...
  • rolika #2
    Én meg "hatalmas erőfeszítéseket" teszek, hogy rólam ne történjen semmilyen adatgyűjtés :-)
  • falu #1
    félelmetes