Szekeres Viktor

Az unalmas december az év utolsó napjaira válik nagyon érdekessé

Decemberben láthatjuk Ben Stiller, Martin Scorsese és Peter Jackson legújabb rendezését, de az első hetekben jórészt inkább csak a mozis szempontból nagyon sűrű novembert fogjuk kipihenni.

Hányszor voltál moziban novemberben?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • 5-nél többször
A november, ahogy arra számítani lehetett, igen intenzív hónap volt mozis szempontból, sok filmet láthattunk, azonban ezek között kevés lett kiemelkedő, bár igaz, hogy az Alabama és Monroe, valamint A nagy szépség igazi élmény volt. Más kérdés, hogy a jól és a közepesen jól sikerült alkotások felhúzták az átlagszínvonalat - ezek élére a Phillips kapitány kívánkozik, de A jogász is nagyon érdekes és megosztó film lett. Sajnálatos, hogy Az éhezők viadala: Futótűz és A komornyik inkább csak simán "jól" sikerült. Amerikában a december az év egyik legerősebb hónapja hiszen amellett, hogy az ünnepekre szánt blockbusterök bemutatásra kerülnek, az Oscar-hajrára benevező, utolsó pillanatig kiváró filmek is ekkor láthatóak először. Azonban hozzánk ezen filmek zöme csak januárban és februárban érkezik meg, így az alábbiakkal kell beérnünk.


December ötödikétől nem kevesebb, mint hét premiert láthatunk, köztük a meleg tematikájú, de inkább homofób Coming out című magyar filmet, melyet a széles közönségnek szántak, s direkt olyanra készítették, hogy szinte minden kritikus jól megtaposhassa. A siker még így is elérhető, hiszen nagy vetélytársa nem lesz a komédiának, bár az Andersen-mese alapján készült Jégvarázs (Frozen) című éneklős animáció szenzációs lett, kérdés, hogy a magyar gyerekek érdeklődését mennyire keltette fel a kampány. A filmrajongók heti kötelező darabja az Exek és szeretők (Enough Said) lesz, mely amellett, hogy James Gandolfini egyik utolsó filmje, még nagyon jól is sikerült. Ezek mellett érthetetlen módon láthatunk egy finn animációt is, az Üstökös a Mumin-völgy fölött (Muumi ja punainen pyrstötähti) címűt, és egy norvég családi filmet, a Csillaghercegnőt (Reisen til julestjernen) - nem sok esélyük lesz a Disney-mozi árnyékában. A futottak még kategóriában egy tavalyi amerikai komédia, a Bízz a szerelemben! (Stuck in Love) és a Call girl (Call Girl) került, mely a 70-es évek nagy svéd prostitúciós botrányának krónikája.


December 12-től hat új filmet láthatunk, de valószínűleg A hobbit: Smaug pusztasága (The Hobbit: The Desolation of Smaug) a többséget el fogja homályítani. Ettől még a nagypofájú mackósról szóló Dom Hemingway (Dom Hemingway) érdekesnek tűnik, de sajnos külföldön sem sokan ájultak el a filmtől. A maradék négy film Európából érkezik: az Enni, inni, meghalni (Äta sova dö) egy bevándorló lányról szóló svéd dráma, a Jó reggelt, apa! (Buongiorno papà) egy olasz komédia, melyben a harmincas nőcsábász rájön, hogy van egy tini lánya, a Joséphine (Joséphine) természetesen francia, és afféle képzeletbeli romantikus komédia, míg a meglepő magyar című Redemption street (Ustanicka ulica) egy nagyon ígéretes, háborús bűnökkel foglalkozó szerb dráma.


Nem nagyon erőltetik meg magukat decemberben a forgalmazók hollywoodi, felnőtteknek szóló közönségfilmekkel, ugyanis a 19-én startoló premierek közé is csak egy jutott: az Elpuskázva (Delivery Man). Külön vicc, hogy ez a film a novemberben (is) látott kanadai Starbuck feldolgozása ugyanattól a rendezőtől, csak éppen Vince Vaughn alakítja benne a spermadonort. Lehet tippelni, hogy a magyarok többen fogják-e megnézni, mint a Starbuckot. ABelle és Sébastien (Belle et Sébastien) az egy kisfiúról szóló klasszikus, II. világháborús történet új francia feldolgozása lesz, a Dinoszauruszok, a Föld urai (Walking with Dinosaurs) a 20th Century Fox új, dinoszauruszos animációja. Miért ne?-alapon még egy finn animációt is láthatunk közvetlenül karácsony előtt, a Niko - Kistesó nagy bajban (Niko 2: Lentäjäveljekset) egy rénszarvasról szól - az első rész pár éve csak DVD-n jelent meg. S ha minden jól alakul egy igen olcsó és amatőrnek ható magyar filmet is láthatunk: az Attila legendája - az előzetese igazi élmény.


Remekül fejeződik be idén az évünk mozis szempontból, hiszen a rengeteg december 26-ra kiírt premier közül több is igen izgalmasnak ígérkezik. A mainstream közönséget talán Keanu Reeves Budapesten forgatott fantasyje, a 47 Ronin (47 Ronin) fogja legjobban érdekelni, de ha Martin Scorsese és Ben Stiller is új rendezéssel jelentkezik, akkor bizony A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street), valamint a Walter Mitty titkos élete (The Secret Life of Walter Mitty) előrébb kerül a várakozási listán. Az év utolsó csütörtökén egyébként további kommersz filmek is bemutatkoznak, például az időutazó pulykákról szóló Pulykaland (Free Birds) című animáció, illetve az idióta franca komédiák idei képviselője, a Franciadrazsék, avagy francia Borat robbantani Eiffel-torony! (Vive la France). A maradék 3 premieren Stephen Frears, akár Oscar-jelölésre is esélyes filmje, a Judi Dench által alakított idős asszonyról szóló Philomena - Határtalan szeret (Philomena), az izraeli, nemzetközi énekversenyre nevezős komédia, a Csinibabák (Cupcakes), valamint az indiai Ezerízű szerelem (The Lunchbox) osztozik - ez utóbbi nagyvárosi romantikus komédia, ugyancsak két idősebb emberről.


Melyik decemberi hazai mozis premier<br> érdekel legjobban?
  • A hobbit 2
  • 47 ronin
  • A Wall Street farkasa
  • Walter Mitty titkos élete
  • Coming Out
  • A többi közül valamelyik.
Ami Amerikának december, az nekünk január, hiszen mi az év első (és második) hónapjában látjuk az Oscarra esélyes filmek egy részét. Így természetesen januárban is lesz mit várni, például láthatjuk a 12 év rabszolgaságot, az Augusztus Oklahomábant, illetve az Amerikai botrányt - jelen állás szerint egyik film későbbi végső Oscar-díja sem lenne meglepetés, de persze mindez egyelőre még csak spekuláció. Az viszont nem spekuláció, hogy a díjszezon kedvencei mellett igazi közönségfilmek is várnak ránk a hazai moziműsorban, például egy ógörög kalandfilm, egy Marson játszódó scifi és az új Jack Ryan-mozi is. Sőt, igazi csemegeként egy Stanislaw Lem-adaptációt is láthatunk, amelyről sosem hittük volna, hogy elér a hazai multiplexekbe. Sőt, még a művészmozikba sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • e98ff #4
    A ninja gaiden képe mit keres itt? Már azt hittem, abból is film készült...
  • Evoluti0N #3
  • heist #2
    Hobbit 2, epic... fail...
  • Wittgen #1
    Viva la France => Franciadrazsék, avagy francia Borat robbantani Eiffel-torony!

    Ismét egy minőségi magyar cím.