Ötvös Tibor

Komoly utóhatása lesz a Haiyan szupertájfunnak

A Haiyan szupertájfun eddig 5200 halálos áldozatot követelt, ám kutatások szerint az elkövetkezendő években akár 78 ezerre is nőhet ez a szám, többnyire a kisgyermekek miatt.

Egy földrajzi elemzés alapján a szakemberek kijelentették, hogy a Fülöp-szigeteken bekövetkezett természeti katasztrófákat követő első évben 15-ször annyian veszítik el életüket, mint amennyien magában a viharban. Mivel a Haiyan szupertájfun a hivatalos adatok alapján 5200 áldozatot követelt, így a kutatók számítása alapján 78 ezer lehet az utóhatások miatt elhunyt lakos. A Fülöp-szigetekre átlagosan 13 alkalommal csapnak le évente a különböző természeti erők és ezek intenzitását és a katasztrófa elvonulta utáni állapotokat (családok bevétele, költekezés és halálozási adatok) vizsgálta Jesse Anttila-Hughes a San Francisco Egyetem és Solomon Hsiang a Kalifornia Egyetem szakértője.

A két szakember februárban adta ki az első eredményeket, melyeket az 1978 és 2008 közötti időszak vizsgálata alapján állítottak össze. A kutatás szerint minél erősebb egy vihar annál nagyobb eséllyel veszítik el a családok a közművek egy részét (többnyire a villamosenergia illetve a vízvezetékek sérülése miatt a víz válik elérhetetlenné) és a bevételi forrásaikat, hiszen a legtöbb munkahely ezek hiányában nem működik, ennek hatására pedig a családok nem vásárolnak olyan drágább termékeket, mint a tej vagy a hús.

Ennél jóval meglepőbb az az eredmény, mely szerint az egy évesnél fiatalabb gyerekek halálozási rátája is jelentősen megugrik. A vizsgálat alapján ez szintén a családok bevételének kiesése miatt történik. "Ez azon babákat érinti a leginkább, akik a viharok alatt még meg sem fogantak, így egyértelművé vált, hogy ez gazdasági hatás, nem pedig a vihar általi kitettség miatt történik" - árulta el Anttila-Hughes. "Ami azonban még minket is meglepett az az, hogy az elhunytak túlnyomó része kislány." Ez szám szerint 11.300 esetet jelent évente.

A terhes nők közvetlenül a vihar után azonban nagyobb eséllyel vetélnek el, ha a méhükben hordott utód fiú. Ezt még tovább bonyolítja, hogy ha a kislánynak már van egy nővére, akkor kétszeres eséllyel veszíti el életét 1 éves kora előtt és ha bátyja van, akkor ez a szorzó már négyszeres. "Ez egy nem-specifikus versenyt jelenthet a készletekért" - összegez Anttila-Hughes. "A gond az, hogy a Fülöp-szigetek lakosainak szemében a kislányok éppen olyan erősnek tűnnek, mint a fiúk. Épp ezért az anyukák hamarabb fejezik be a szoptatást azért, hogy pénzt kereshessenek."

A tanulmányt a kutatók már el is küldték a megfelelő szervezetek számára, akik ezeket figyelembe véve tesznek majd lépéseket a lakosok túlélése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #5
    Bocs, de te milyen statisztikából tájékozódsz? Akárhogy számolom de nincs x millió... Az meg, hogy kinek mi árt egy érdekes kérdés, meg az is. hogy mikortól kezdődik az ember. Vajon egy sejtcsomó, egy embrió, magzat az anya testrésze, vagy különálló? És ha különálló, ember-e egy például zigóta? Ezek nehéz kérdések...

    1950 - 2013-ig vagy wiki
  • zola2000 #4
    De ez olyan, hogy Magyarországon a magzatgyilkosságoknak X millió halálos áldozata van, tehát a liberalizmus többet ártott mint a két világháború együttvéve...
  • zola2000 #3
    igen, pont azt írják, hogyha a gazdaság nem épül újra mihamarabb, akkor nagy baj lesz.
  • AgentKis #2
    Inkább arra kellene fordítani a segíteni akarók adományait, hogy az infrastruktúra és vele együtt a gazdaság minél előbb visszaépüljön. A sok károgó "okost", meg oda kell vinni szemetet lapátolni. Ha itt "közmunkába" megéri, akkor ott is megéri...
  • AgentKis #1
    Senkit nem akarok megbántani, de ez már olyan "mi lenne ha" dolog. Ennyi erővel azt is lehetne kutatgatni, hogy afrikában vagy akár középeurópában hányan nem születnek meg azért, mert nem élnek északamerikai, vagy nyugateurópai színvonalon. Vagy mondjuk azt, hogy az első világháború nem lett volna, akkor mennyivel több férfi maradt volna meg... Milliós nagyságrendű számok jön(het)nének ki! Mekkora "pazarlás"! Nade ugyanmár milyen kutatás ez! És ki pénzel ilyet és mi értelme van?