SG.hu

Megújul a Sulinet

Országosan 5000 iskolába kerülnek új eszközök jövő év végéig, bővítik a gerinchálózati kapacitást és az eddig szélessáv nélkül maradt iskolák helyzete is javul. Modernizálódik a webes háttér, lehetőség lesz élő videóadásokra is.

Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója elmondta, hogy a Sulinet egy nyolc éve szinte érintetlen hálózat, mely mára teljesen leamortizálódott, manuális módszerekkel, forrasztgatott eszközökből áll. A korábbi fejlesztések - például már évekkel ezelőtt össze szerették volna kötni a felsőoktatási hálózattal - különböző okok miatt nem valósultak meg, mindazonáltal a költségvetését sikerült a felére csökkenteniük úgy, hogy közben duplájára emelték a bekapcsolt iskolák számát. Most egy sikeres pályázat révén - az Európai Unió mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatja a projektet - nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztést tudtak végrehajtani, és 'majd 5000 routert szereztek be. "Azon vagyunk, hogy ezek az eszközök jövő év végéig kinnt legyenek."


"Munkatársaink több ezer végpontot rekordidő, másfél-két hónap alatt migráltak át az NIIF gerinchálózatába. Ez az ország legnagyobb kapacitású gerinchálózata, bőségesen be tudunk fogadni megfelelő intézményi kört, kapacitás probléma tehát nincsen." - mondta Nagy Miklós. Az iskolákat az ezzel a hálózattal összekapcsoló eszközök cseréje már zajlik, egy router lerobbanásakor azt nem javítják, hanem egyből új váltja fel. Ez után lesz minden adott ahhoz, hogy az iskolák és a gerinc közötti sávszélességet megemeljék.

A konkrét részletekről Mohácsi János, a projekt vezetője, az NIIF hálózati igazgatóhelyettese számolt be. "Olyan alapozó fejlesztéseket lépünk meg, melyekre nagyon nagy szükség volt már. A hálózati infrastruktúra teljes felújítása történik, azon rész, melyet központilag lehet finanszírozni, mivel vannak olyan elemek, amelyeket az iskolák kell, hogy megvalósítsanak. A végponti eszközök fejlesztésén túl - mely 4500 router cseréjét takarja -, kisebb hálózati bővítéseket és redundancia-növelést kell végrehajtanunk. Ahol nincs semmilyen egyéb alternatíva ott mikrohullámot fogunk kiépíteni." Közlése szerint olyan eszközöket telepítenek, amelyek legalább 5 évig használhatók és a jövőbeli igényeket is kiszolgálják; a mostani 1-4-8 Megabites összeköttetéseket 5 éven belül Gigabites tartományig skálázzák fel. A tömeges router installálást a jövő héten kezdik meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Egy integrált szolgáltatásmenedzsment rendszert is biztosítunk a felhasználóknak, ahol tudnak szolgáltatásokat igényelni és ahol látják, hogy milyen szolgáltatásaik vannak jelen pillanatban." Mohácsi János közölte, hogy két mintarendszert hoznak létre, egy azonosítási és jogosultság-kezelésit, illetve egy kollaborációs szolgáltatásit. Az összes iskola előtt nyitott a lehetőség a pályázásra, az ezekben való részvételre ha vannak ötleteik, vagy szeretnék ezeket kipróbálni. Előbbi keretében egy biztonságos vezeték nélküli hálózatot mutatnak be, ahol az intézmény saját maga egységes rendszerben - az EuID és EduRoam nemzetközi szabványok szerint - tudja kezelni a felhasználóit. "Ha a felhasználó máshova megy sem kell átkonfigurálni semmit. Biztonságos, és csak ott kezelnek személyes adatokat ahol az ténylegesen szükséges."

A kollaborációs pilot az interaktív tanulás lehetőségeit prezentálja, lényegében egy videókonferencia rendszerről van szó. Közlése szerint a felsőoktatásban ma is használt technikával viszonylag egyszerűen, átlagos személyi számítógéppel és webkamerával lehet több résztvevős megbeszéléseket tartani. Okostelefonnal is be lehet csatlakozni, megoszthatók rajta dokumentumok, HD minőségre képes viszonylag alacsony sávszélesség-igény mellett. Interaktív tanórákat lehet tartani más intézményekkel, gyakorló iskolák esetén realitás, hogy egyetemekkel is, továbbá videók is áttölthetők rajta.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"A jövőben tovább próbáljuk közelíteni egymáshoz a köz- és a felsőoktatás infrastruktúráját, szolgáltatások terén integráljuk a két rendszert. Esélyt próbálunk teremteni a megújulásra, az európai színvonal elérésére, miközben nagyon vigyázunk a fenntartható működésre. Persze mindez megfelelő sávszélesség nélkül nehezen fog megvalósulni, dolgozunk rajta, de ez nem ennek a projektnek a célja. Szeretnénk a tudást oda-vissza átadni, az információcserét kihasználni, és ha az intézmények aktívan részt vesznek a munkában abból profitálni fognak" - zárta Mohácsi János a projektnyitó rendezvényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #9
    Megint megvásárolnak valamit, aminek a karbantartására, pótlására, lecserélésére már nem lesz pénz.

    Az ilyen hálózati eszközöknél sokkal egyszerűbb lenne a szolgáltató cuccait használni, amit a hálózati fejlesztéseknél, vagy egyszerű meghibásodás esetén egyszerűen cserélnének.

  • dyra #8
    Nem érted te ezt. Ezeknek a routereknek kakaóbiztosnak kell lenniük ami routerenként plusz 200 000 forint.
  • wraithLord #7
    Vagy már el is van lopva Sulinet infrastruktúra fejlesztés címén... :)
  • torreadorz #6
    Nagyon optimista vagy
  • gforce9 #5
    A legnagyobb baj ezzel az, hogy tekintve az átlag magyar közbeszerzések patyolattisztaságát, ebből a projektból is a fele el lesz lopva.
  • Cat #4
    Eléggé nagy hülyeség lenne sávszélesség növeléssel kezdeni a fejlesztést, ha sok helyen tényleg több éves routerek vannak. Azok tudnak 10 megabitet és kész, pazarlás lenne fizetni a nagyobb sávszélesség havidíját. Ha stabilan megvan az eszköz csak utána mehet a kapcsolat bővítése. Vagy te előbb előfizetsz UPC 240 megabites netre, és csak utána - akár fél évvel később - veszel olyan routert, ami ki is tudja azt használni?
  • barret #3
    "Persze mindez megfelelő sávszélesség nélkül nehezen fog megvalósulni, dolgozunk rajta, de ez nem ennek a projektnek a célja."
    Nem a sávszélesség növelése a céljuk? Azt hiszik hogy a routerek cseréjével minden rendbejön? Ezek csak felolvassák az eléjük rakott papírt az asztalon...
  • m1garand #2
    Az igazi hír itt olvasható:
    http://sulinet.niif.hu/cisco_halozati_eszkozok_csereje

    "Biztosan" a 9 éves router miatt van 4M/256k internet és nem a 15 éves ADSL kapcsolat miatt, még jó, hogy nem távírón kommunikálunk. ÉRTITEK 256 kbit/sec ami semmire se elég!!!! És így dolgozz online!
    Még ha lenne, legjobb esetben 100Mb internet, de ahhoz sem kell Gbites router. Szerintem nem eszközt hanem köztes kapcsolatokat kellene fejleszteni! Nagy itt a hozzáértés!
  • heist #1
    Itt az a probléma, hogy még gy is hihetetlen mód le van maradva Magyarország technológiában. Nem csak az oktatásra értem, hanem alle zusamme.