Berta Sándor

Minden megvásárolt e-könyvre tíz illegális másolat jut

Egy friss tanulmány alapján jelentős mértékben nőtt az illegálisan másolt elektronikus könyvek száma. Amennyiben a tendencia folytatódik, úgy 10 éven belül felére csökkenhet le a legális e-könyv piac.

A Gutenberg 3.4 - E-Book-Piracy Report készítői, Manuel Bonik és Andreas Schaale sötét jövőképet festettek le a könyvipar számára. A két szakember a Lisheennageeha Consulting ír cég megbízásából mérte fel a legális és az illegális elektronikus könyvpiacot, mely vállalat a tartalomipar megbízásából szerzői jogsértéseket kutat fel és gondoskodik a talált illegális másolatok törléséről. Írásuk szerint tavaly Németországban összesen 12,3 millió elektronikus könyvet értékesítettek, aminek köszönhetően a bevételek a korábbi kétszeresére nőttek, ezzel párhuzamosan azonban nőtt a kalózkópiák elterjedtsége is. A Torboox nevű platform esetében például idén szeptemberig közel 2,5 millió letöltést regisztráltak. Jelenleg egy legálisan eladott e-könyvre tíz illegális másolat jut. Oroszországban még rosszabb ez az arány, egy legális alkotásra 20 kalózkópia jut.


Egyre több az elektronikus könyvre vonatkozó keresés

Megoldást jelenthetnek a kedvezményes modellek, amelyek keretében a felhasználók egy bizonyos összegű havidíjért cserébe nagyon sok digitális másolásvédelmet nem tartalmazó elektronikus kötethez juthatnak hozzá. Ezek a modellek azért is egyre népszerűbbek, mert az egyes kiadványok gyakran nagyon drágák; ez utóbbi jelenti az egyik legnagyobb problémát.

Jelenleg a piac a kevés legális kedvezményes ajánlat miatt csak nagyon korlátozottan fejlődik, s ez igaz mind nemzeti, mind nemzetközi viszonylatban. A legális lehetőségek hiánya miatt az Amazon egyre több ügyfele válik fájlcserélővé. A könyvkiadók által alkalmazott intézkedések (figyelmeztetések, ügyvédi felszólítások stb.) nem igazán vezettek eredményre és a piac legtöbb szereplője még mindig abban bízik, hogy majd a törvényhozók megoldást találnak a problémára. Ráadásul nagyon sokan csodálkoznak azon, hogy fizetniük kellene egy e-könyvért, ők ugyanis úgy vélik, hogy ezek a művek a könyvolvasó megvétele után ingyen járnának nekik. Ezen magatartás elterjedésében komoly szerepe van a kalózpártoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolika1212 #53
    Kérlek szépen szavazzatok! Nagyon megköszönném! :)


    https://www.facebook.com/ATXcomputer?sk=app_469930046405481&app_data=pic_8591
  • paraszgyerek #52
    Én ennek a hírnek örülök, azt jelzi hogy van igény az olvasásra.
  • heist #51
    Ez üzlet, én már évekkel ezelőtt megmondtam amikor mindenkinek teleszökkent a kis f@sza az e-booktól, hogy az csak marketing, hogy olyan alacsonyak az árak, később menni fog az feljebb is, és lám, annyiba van már mint egy rendes könyv, csak az emberek megint beszopikálták a dolgot, nem előszörre...

    Mert olyan hülyék sokan mint a seggem...
  • Linkout #50
    Viszont nem értem a kiadókat. Gyakorlatilag alig van költsége az ebook terjesztésének. nem kell bolt, eladó, futár, nyomda, anyagköltség stb. Kell néhány szerver, és informatikus és mehet az eladás. Sokkal több pénz jutna a kiadónak és a szerzőnek is, miközben a vásárló kevesebbet fizetne. Ehelyett az ebook vagy ugyanolyan árban van, vagy drágább, mint a nyomtatott verzió.
  • Linkout #49
    Bár nem lehet másolni, mégis úgy gondolom, hogy papíralapú könyv esetén egy eladott példányra is 10 olvasó jut. Ezt hogyan mérik majd?
  • hypno #48
    Akkor hogyan viszonyulsz ugyanannak a papírkönyvnek a különböző kiadásaihoz?
    Azok sem egyformák.

    Egyébként maga a kijelző kb. akkora, mint a könyvben a szöveges rész. Margónak meg ott van a keret.
  • Tetsuo #47
    Az e-konyvekkel az is probléma, hogy elveszik a stílus. Pl. a margó, a kiadó által meghatározott spéci betutípus, az egyéni tordelés. Ezeket az e-olvasó mind felulbírálja ill. bizonyos sablonokat határoz meg, amivel kompatibilis kell, hogy legyen.
    A 6 collos kijezés kisebb, mint egy normál kony oldala és erre újra kell tordelni a szoveget. Ez rohadt idegesíto tud lenni.
  • galocza #46
    részben hiszem, részben nem. én - mint oly sokan - a papírkönyvet megveszem, az elektronikusat ellopom. ha amazonék azt hiszsik, hogy egy puhakötéses papírkönyv árát megkapják tőlem egy párszáz kbos letöltésért, tévednek.
    megoldás lenne valami olyasmi, amire a cikk is utalt: alacsony díjú kölcsönzéses rendszer.
    ha elektronikus formátumú dologért fizetek, azt használni akarom, nem birtokolni. ha egy könyvet birtokolni akarok, megveszem papíron, ha csak elolvasni, kikölcsönözném, vagy ha erre nem adnak módot, ellopom.
    vagy amit régebben javasoltam, papírkönyv mellé csekély pluszpénzért elektronikus forma. ha 10gbp a papírkönyv amazonon, uennyi az elektronikus, leshetik h megvegyem mindkettőt. de ha adnák a kettőt 11ért, valószínűleg beneveznék. hogy kevés az a plusz egy font? több mint amit különben kapnának...

    az meg, hogy mennyit töltenek le, magamból kiindulva semmit nem számít. néha keresek valamit, elkavarodom vmi jóféle helyre, aztán: na akkor ezt is, azt is, amazt is... a vége, hogy letöltök egy tucatot, elolvasok kettőt. ebből a kettőből pedig átlagban az egyiket meg vagy már megvettem papíron, vagy olvasás után megveszem, a másik meg ingyen sem kéne...
  • Belgarath #45
    Hát igen, ezt már sokan próbálták elmagyarázni, kevés sikerrel... Azon is szoktam mosolyogni, amikor az e-ink kijelzőt még soha ki nem próbáló emberkék azt írják, hogy azért olvasnak papírt, mivel a kijelzőtől "kifolyik" a szemük... És nem lehet velük megértetni, hogy az LCD és az e-ink az nem ugyanaz.
  • hypno #44
    Aztán jön az átlag E-könyv olvasó, akinek nem lehet elmagyarázni, hogy a PDF nem e-könyv formátum.