SG.hu

Belép a LED-lámpák piacára a Samsung

A vállalat a magyar piacra is bevezeti LED világítástechnikai termékeit és stratégiai partnerséget kötött az Óbudai Egyetemmel. A LED égők magas ára többszörösen megtérül a hosszabb élettartamuk alatt.

A Samsung magyar képviselete az Óbudai Egyetemen jelentette be az új termékcsalád bevezetését. Vígh Attila, a Samsung marketing menedzsere egy kutatással, innovációval, oktatással kapcsolatos témájú stratégiai megállapodás megkötéséről is beszámolt, majd Major László, az automatika intézet docense tartott rövid felvilágosítást a LED technológia műszaki hátteréről. Elmondta, hogy ebben az esetben már nem izzókról, hanem lámpákról kell beszélnünk, és hogy a Samsung megkeresésére összehasonlító vizsgálatokat végeztek egy hagyományos izzó, egy halogén lámpa, egy kompakt fénycső, egy ismeretlen gyártó LED lámpája és a dél-koreai cég egyik terméke között. Mérték üzemeltetési paramétereiket, áramteljesítmény-felvételüket, vizsgálták a melegedésüket és a melegítésüket, illetve természetesen a fénytani jellemzőiket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kitért az azonos paraméterek problémájára: míg a hagyományos izzókat az határozza meg, hogy hány Wattosak, addig a modernebb technológiáknál a lumen számít. "A kettő közötti átváltást meg kell tanulnunk, mert most még rajta van a termékek dobozán az ezt segítő felirat, de idővel meg kell szoknunk az új mértékegységeket, hogy e szerint válasszunk a lámpák közül." A kiválasztott wolfram-szálas izzó egy 60 Wattos, 710 lumenes termék volt, ennek megfelelő megvilágítást adó termékeket választottak a többi technológiából. Az eredmények szerint a hagyományos izzó legmelegebb pontja a 210 Celsius fokot is elérte, azaz a felvett energia igen jelentős része hővé alakult, addig a halogénnél 104, a Samsung LED lámpánál 60 fokot mértek; utóbbi különlegessége volt, hogy nem a buránál, hanem a nyakánál volt ilyen forró. Egy hőkamerával szemléltették is a melegedési értékek közötti jelentős különbségeket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A vizsgálatok szerint a kompakt fénycsőnél a 15 Wattos névleges teljesítményéhez 3 Watt meddő teljesítmény társul, ami abból adódik, hogy az áram hullámalakja nem szinuszos. "Ez a meddő teljesítmény a háztartási fogyasztók esetében még nem kerül kifizetésre, de az ipari fogyasztóknál büntetés jár ezért. Várhatóan hamarosan bekövetkezik az az idő, amikor a lakossági szférában is büntetés jár a meddő teljesítmény felvételéért." Az ismeretlen gyártó LED lámpájánál ugyanezt a hullámalakot tapasztalták, viszont a Samsung által rendelkezésre bocsátott lámpákból kiválasztott terméknél ez már közelített a szinuszoshoz, ami a benne lévő kiegészítő PFC-áramkör beszerelésének (Power Factor Correction) köszönhető, a kedvezőtlen meddő teljesítmény felhasználás csökkentése érdekében. (Míg Nyugat-Európában kVA-ben mérik a fogyasztást, azaz a bruttó felhasznált teljesítmény után kell fizetni, addig Magyarországon a kWh-ért kell fizetni, tehát a nettó felhasznált teljesítményt számlázza ki a szolgáltató, a veszteséget pedig lenyeli.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A végeredmény szerint a LED technológia kevesebbet fogyaszt a többinél, viszont üzemideje jóval hosszabb azoknál, így ugyan a boltban a legdrágább, de a megtakarított áramköltség miatt valójában a legolcsóbb választás. A docens prezentációja szerint egy LED lámpán annak élettartama alatt 35 ezer forintot lehet megspórolni. A vizsgálathoz kapcsolódva az egyetem felmérést végzett hallgatói körében az otthonaikban használt megvilágítással kapcsolatban, és e szerint majdnem felük ma is hagyományos izzónál tanul. A számítások alapján ha minden lakásban korszerű LED lámpára cserélnék ezeket akkor naponta lakásonként 1 kWh lenne megtakarítható. Ez 50 forinttal számolva nem tűnik soknak, de éves viszonylatban már komoly tétel, a hazai összes háztartást nézve pedig a teljes villamosenergia fogyasztás 12 százaléka lenne megtakarítható, azaz erőműveket lehetne bezárni, ha mindenki korszerűbb égőket használna.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Samsung részéről Tóth Ákos a LED üzletág termékmenedzsere mutatta be a konkrét termékeket, melyek novemberének második felétől lesznek kaphatók. Közlése szerint a színhőmérséklet a vállalat összes termékénél egységesen 2700 Kelvin, azaz a hagyományos izzókhoz hasonlító meleg fehér. Előnyként említette, hogy a Samsungnak nincs múltja a világítástechnológia terén és a félvezetők felől közelíti meg a kérdést, mivel így a cég számára csak előre vezet az út. Kiemelte, hogy a LED technológia ma messze nem kiforrott, nem hogy évente, de annál gyorsabban is jönnek az új fejlesztések, hatékonyság növelő innovációk. Legfontosabbként a vezérlés problémájának megoldását említette: "Nem elég csak világítani, ott kell világítani és csak akkor, amikor arra szükség van." Szeretne változtatni azon, hogy a LED lámpa exkluzív dolognak számít, mert míg egy hagyományos izzó vásárlását a legnagyobb nyugalommal végezzük, addig a LED-eknél - főként a magas ár miatt - még van egy kis félsz az emberekben, de szerinte idővel ezek is általános fogyasztási cikkek lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • st3v3 #22
    Geci drága!
  • kjhun #21
    #12 -re megint: Máshol is cserélnek is LED-esre, mégpedig Tapolcán
  • lapaleves #20
    bocs, de ebből fél áramon hajtva van 160lm-ed, az is csak a válogatott darabokra.

    nézd meg a grafot 150ma-nél és mondjuk s2-ben @3500k: 125lm / w. ők se találták fel a spanyol viaszt, csak megy a piaccsinálás az 5050-es utódjának szerintem. szalagokra is hajlamosak már újabbakat rakni.

    éppen nincs szükség a ledekre, azt vágom hogy lehet tápot kapni hozzá, csak olcsóbb volt más ledekkel megoldani. anno pc tápról hajtottam, de ennek 12,5 kéne a teljes fényerőhöz. mondom nem foglalkoztam vele.
  • kjhun #19
    #12 -re ismét: Pont, most cserélik le LED-esre a közvilágítást Szekszárdon

    lapaleves: 15W-os LED-re: Fogsz, egy nagyobb 12V-os adaptert (Pl.: router-ét, masszírozó fotel, egyéb cuccét), ami minimum 1-1.2A-et tud, arra direktbe, vagy 0.5-1.5Ohm közötti ellenállással sorbakötve, kitudod hajtani. Netán egy 10.7-11.1V-os Li-ion aksipakkal, amit egy rossz laptopból belezel ki. Sokszor az elektronika tilt le, de a cellák még jók. Lásd: A Power LED-es topikot, ott látsz többről is képet. Esetleg PC tápról veszed le a 12V-ot hozzá. Végső esetben ólomaksiról. Műszerrel mérd meg az áramot közben, ne legyen több az ajánlottnál. De, bordára legyen felfogatva hővezető pasztával, mielőtt beüzemeled!

    A Cree-re: A 276 lumen/W-os LED-jük, elvileg még a meleg/semleges-fehér kategóriába sorolható. A Nap délben 5600-5800K-es színhőmérsékletű, ehhez viszonyíts.

    Idézem: Cree reports that the LED efficacy was measured at 276 lumens per watt, at a correlated color temperature of 4401 K and 350 mA.
  • korpati #18
    Én 60 fokot olvastam, nálad ez hogy lett 80???
  • kvp #17
    "szerintem ha lenne 160lm/w melegfehér akármilyen kiterjedésű led, akkor azt nyomnák."

    Nyomjak:
    http://www.samsung.com/global/business/business-images/led/file/family/lighting/201303/Application_guide_LM561B_rev1.0-1.pdf

    "ezekről a nagy felületűekről van valami linked?"

    A fenti doksiban is van egy kisebb matrix, de hazilag is konnyen eloallithato.

    "csak rendes dc-dc driver nélkül nem tudom rendesen hajtani"

    www.lomex.hu Altalaban lehet kapni nalluk stabilizalt ac-dc impulzustrafot, az a beallitott kimeneti feszultseg fuggvenyeben lead akar 3-5 ampert is. Nagyobb dc-dc-t erdemes hazilag forrasztani, egy megfelelo mosfet teljesitmeny tranzisztor, hozza egy ttl bemenetu meghajto chip, egy komparator (pic is jo, pl. pic12f510), meg egy hagyomanyos feszultseg referencia kell hozza (a logikai reszhez tapnak) es persze a forras es a cel oldali tapszuru kondik. Keszen is kapni, de hazibarkacsban sokkal olcsobb. Tobb tiz amperig stabil es modositott szoftverrel akar dc motormeghajtonak is jo (pl. 48V dc-rol hajtani 12V-os dc motort single stage chopped pwm-el). Egyebkent par amperig egy hasznalt atx-es tap is jo, csak rakni kell a csatlakozora egy kapcsolot (a bekapcsolo lab es a fold kozze) es akkor stabil 12V-ot ad ki. (meg 5V, 3.3V, stb. szoval labortapnak is jo)
  • lapaleves #16
    jó, hát nagyjából a melegehér az érdekes, hacsak nem köztéri éjszakai lámpát akarsz. a creenek a 270 prototípus lumenje se melegfehér. tán most lett 135lm-es piaci melegfehérjük.

    ezekről a nagy felületűekről van valami linked? mert nekem volt egyszer ilyesmi nagy felületű ledem (4 x 8 centi tok), csak rendes dc-dc driver nélkül nem tudom rendesen hajtani. ac agyonstabilizált 12,5v tápot lehetne kapni, de nekem dc kéne. ilyesmi: led

    persze ez is power led, csak a felület nagyobb jóval a szokásosnál, nem vakít, stb.

    szerintem ha lenne 160lm/w melegfehér akármilyen kiterjedésű led, akkor azt nyomnák.
  • kjhun #15
    Pontosabban 683 lm/W, az 555nm hullámhosszú sárgászöld színű fény esetén, ez az elméleti maximum. Míg, a fehér fény esetén, a mostani elméletek szerint 380-400lm/W lenne, korábban még ennyivel sem számoltak. (A wiki-n 260-300lm/W érték szerepel.) 276lm/W a jelenlegi rekord, de szerintem nem sokat kell várni a 300lm/W-nál is hatékonyabb fehér LED megalkotására, csak mire kikerül a piacra, eltelhet akár 5 év is addig.

    kvp: Hát, akármilyen LED-ed van, akár 100db SMD (nem összekeverendő a PowerLED-el.), van egy kissebb bordán, akár 1 db 10W-os 9-10 chipes, az fűteni fog rendesen. A 80-85 fok, az az üzemi chiphőmérséklet, ha jó a hűtőborda hőleadása, ebből lesz a bordán 50-60 fok. De, akad olyan is, amelyik elment 135 fokos chiphőmérséklet mellett is. De, 150 fokon egyből tönkremegy. Egy 10W-os XM-L LED a lencsén keresztül akkora hőt ad le a szabad levegő felé, hogy az ~1mm-re lévő sötét/fekete színű papír/műbőr már füstölni kezd tőle. :D

    Sír Cryalot: Van, már az OLED mellett, az úgynevezett COB LED, itt a nagyméretű sárga foszforréteg alatt több/tucatnyi db LED-chip található, egy darab alu hőleadó tokon, mint a Power LED-ek is és így nem vakít annyira, mintha pontszerű lenne a fényforrás. (XM-L LED-nél csak 3*3mm-nyi területről adja le a fényt, úgy ~900 lumen körül átlagban.)

    prybaby: Valahol, van már itt nálunk, talán már több helyen is. Előbb-utóbb csak elterjed, kíváncsi lennék a fényére.

    Egy kis csemege: Power LED topik
  • duke #14
    "és ha jól emlékszem 260lm/w lenne az elérhető max. de láttam már 500lm/w-ot is, szóval ez utóbbi nekem nem tiszta."

    640 lumen per watt az elmeleti maximum, a Cree ceg most tart 270 lumen per wattnal, ez most a csucs. Vagyis egy 100 wattos hagyomanyos izzot, mindossze 4.5 wattnyi leddel tudnanak kivaltani.
  • duke #13
    " Ha nem hasznalnanak semmilyen pfc aramkort, sot semmilyen teljesitmeny elektronikat, csak egy dioda hidat az egyeniranyitashoz, akkor lenne jo a hatasfoka."

    Ez lenne a legjobb, mert csak a diodak 0.6 voltja lenne veszteseg, csak ez igy azert nem tokeletes, mert erzekeny a halozati feszultseg valtozasara. A led gond nelkul koveti feszultseg valtozast, mig az izzok 5-10 voltot eszre sem vettek. Ez ugyan nem olyan nagy problema, de sokan biztos gagyinak tartanak, ha a halozati feszultseg valtozasakor, vagy egy nagyobb fogyaszto bekapcsolasakor kisse none vagy csokkennne a fenyero.