Berta Sándor

Már nem a fájlcserélés határozza meg az online forgalmat

Úgy tűnik, hogy elmúltak azok az idők, amikor az illegális másolatok határozták meg az internetes adattovábbítást. Az elmúlt időszakban egyre jobban előtérbe kerültek a legális ajánlatok.

Az intelligens szélessávú megoldásokat szállító Sandvine cég Global Internet Phenomena Report 2H2013 című tanulmánya szerint már az adatforgalom több mint fele a Netflix videoszolgáltatáshoz, illetve a YouTube videomegosztó platformhoz kötődik. A klasszikus fájlcserélő hálózatok - a BitTorrent kivételével - gyakorlatilag teljesen jelentéktelenné váltak. Észak-Amerikában a mérések kezdete óta a fájlcserélő oldalak forgalma először esett 10 százalék alá. "Ez egy jelentős különbség a 11 évvel ezelőtt mért 60 százalékhoz képest" - jegyezte meg Dave Caputo, a Sandvine vezérigazgatója.


A helyzet elsősorban azért változott meg, mert 11 éve még egyáltalán nem léteztek legális ajánlatok, s az internetre csatlakozó és online forrásból filmeket beszerezni akaró felhasználók rákényszerültek arra, hogy fájlcseréléssel foglalkozzanak. Napjainkban már jóval több a legális online szolgáltatás; a Netflix és a YouTube már tavaly is a forgalom 47,8 százalékáért felelt és idén ezt tovább sikerült növelni. A Netflix részesedése jelenleg a letöltések esetében 31,62, míg a népszerű videomegosztóé 18,69 százalék. A le- és feltöltéseket tekintve is ez a két cég van az élen 28,18, illetve 16,78 százalékkal. A BitTorrent pedig a harmadik 7,39 százalékkal. A Facebook 1,34 százalékkal csupán kilencedik helyen található.

Bár az egyes régiókban eltérőek ezek a számok, a trend mégis mindenütt ugyanebbe az irányba mutat. A Netflix Nagy-Britanniában csupán két éve van jelen, de már így is 20 százalékos piaci részesedésre tett szert. A vállalatnak az Amerikai Egyesült Államokban ennek az eléréséhez négy esztendőre volt szüksége. A videók jelentősége emellett megmutatkozik az Instagram fotóoldalon is, számos régióban ugyanis ez a szolgáltatás generálja a legnagyobb forgalmat a helyi mobilhálózatokban. Június közepe óta ugyanis lehetőségük van a felhasználóknak a képek mellett rövid videók megosztására is, a platform pedig emiatt Dél-Amerikában a hetedik legnagyobb adatforgalom-forrássá vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #4
    Feltölteni sokkal nehezebb, mert ott a gravitáció ellen dolgozol. Letölteni egyszerű, csak kinyitod a kábelt és szinte leesnek a bitek.
  • Sajátvéleményem #3
    Jó kérdés. Lehet, hogy csak egyszer számolják, amikor feltöltik a szerverre...
    Vagy mégis csak fájlcserélés folyik.
  • zola2000 #2
    Lehet hogy csak a felhasználó i oldalt nézik.
  • nlght #1
    ööö most vagy még reggel van és nem veszek észre valamit vagy nem vágom... a feltöltésnek és a letöltésnek nem kéne megegyeznie? ha egy amcsi letölt a netflixen egy filmet, akkor azt a netflixnek fel is kéne töltenie neki, tehát hogy lehet, hogy többet tölt le a user a netflixről, mint amennyit feltölt a netflix?