Gyurkity Péter

Üzemanyagcella-töltő okostelefonokhoz

Érdekes megoldással könnyítené meg egy brit cég azok dolgát, akik a távoli régiókban, a megszokott opciók hiányában szeretnék biztosítani hordozható eszközeik folyamatos áramellátását.

Az Intelligent Energy bejelentette, hogy elkészültek az Upp névre keresztelt hordozható töltővel, amely hidrogén üzemanyagcellákra támaszkodva kínál alternatív feltöltési lehetőséget a sokat utazók, illetve a megfelelő infrastruktúrát nélkülöző felhasználók számára. Az Upp különlegessége, hogy többé-kevésbé elérhető áron, a megszokottnál kisebb méretben teszi elérhetővé azt, amit az utóbbi évtizedekben kizárólag speciális körülmények között, jól elkülöníthető területeken alkalmaztak. Maga a berendezés 500 grammot nyom, méretében alig nagyobb egy átlagosnak mondható okostelefonnál, feladata pedig nem a hagyományos akkumulátorok lecserélése, hanem azok kiegészítése, elsősorban a távoli vidékeken, ahol a folyamatos áramellátás nem tekinthető a mindennapok részének.


A töltőhöz egy külön hidrogéncella járul, ezt a kijelölt boltokban, avagy futárszolgálaton keresztül szerezhetjük be, egy-egy cella pedig 5 feltöltéshez elegendő. A mellékelt app időben figyelmeztet az üzemanyag fogyására, a szükséges elérés megléte esetén pedig automatikusan meg is rendeli a következő példányt - a házilag történő feltöltést nem említik az elérhető opciók között. Ameddig a hidrogén tart, nagyjából a megszokott időtartam alatt tölthetjük fel telefonunkat, maga a készülék pedig 199 dollárba kerül, ami szolgáltatótól és a körülményektől függően tovább csökkenhet.


A cég elsősorban a szubszaharai Afrikának szánja a fejlesztést, azt remélik, hogy az itt is gyorsan bővülő felhasználói bázis kellő alapot ad majd a további fejlesztéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atyuska #13
    Azt a kurblit aztán tekerheted, mire feltölti a mobilodat.. :-)
  • MsUser #12
    "lapaleves" Feltalálták a BateryBank-ot LiFePo akkumulátorokkal Koreát ez húzta ki a gazdasági válságból, pontosabban ennek a technológiának a megvásárlása az Amerikaiaktól és a nagyüzemi gyártása.
    Aztán erőmű telepek létesítése ahol tárolják az elektromos áramot!
    De gyártják a LiFePo4 -et az Oroszok is!
    Kína sem marad le a Battery erőművekkel.
    Itt egy kis erőmű méretű technológia áram tárolással!
    Az ilyesmiről csak a Magyarok maradnak le, meg a napelemes erőművekről vagy bármilyen támogatásáról :(
  • AgentKis #11
    Ez sokkal hasznosabb! 9800-é nem is kellhet ennél jobb!
  • SupraMKIII #10
    Kövezzetek meg, de én nem értem, hogy mennyire életszerű az, hogy valaki olyan területen van huzamosabban, ahol nincs áram, viszont van mobil adótorony....
  • AgentKis #9
    Na de ha 5 napig nem süt a nap (ami angliában sanszos), vagy barlangban kell, akkor ez nem jó megoldás. Meg ebből nem tud megélni a hidrogéncella szállító sem!
    Szerintem jobb megoldás lenne, ha vízzel és árammal házilag tölthető lenne a cella, így nem kellene rendelgetni, meg futározgatni, logisztikázni miatta, ami valószínűleg sokkal nagyobb geológiai lábnyomot okoz. Bár ez a megoldás nem hinném, hogy környezetbarátsági megfontolásból született. Rendelni egyébként lehet sima cinkes elemet is, meg vagy 3000 féle kisebb nagyobb akksit, sőt sok "kijelölt" bolt árulja is ezeket, a velük működő töltőt sem elkészíteni, sem venni nem különösebben nehéz, vagy drága. De ha van kocsid, hogy boltba menj, akkor a szivargyújtó töltő sem rossz.
    Szóval ez a fejlesztés szerintem a teljesen értelmetlen és a 4-5 indokolt felhasználó/ország közötti fontosságú kb.

    Brittek, akik afrikát képeslapokról ismerik...
  • Cefet #8
    Egy jó minőségű 156x156 mm-es napelem cella több mint 8A áramot képes leadni. Ha egy ilyet 10 darabra szeletelek, akkor máris van egy - az átlagos telefon töltőkhöz hasonló - 5V/800mA-es tápom...
  • kvp #7
    Az elozot megette az sg motorja:
    http://www.theweek.co.uk/people-news/10291/mi6-chief%E2%80%99s-girl-poses-saddam%E2%80%99s-golden-ak47

    http://www.theweek.co.uk/people-news/10291/mi6-chief%E2%80%99s-girl-poses-saddam%E2%80%99s-golden-ak47
  • lapaleves #6
    hát igen bárcsak sütne a nap afrikában, akkor lehetne battery bankot tölteni napelemmel. csak hát ezeket még nem találták fel, szóval épp kapóra jön ez a használhatatlan exkluzív műbroki.
  • kvp #5
    http://www.theweek.co.uk/people-news/10291/mi6-chief’s-girl-poses-saddam’s-golden-ak47
  • Vol Jin #4
    Aranyozott kalasnyikov?
    Komolyan van ilyen?