SG.hu

Megvannak a Wikipédia fotópályázatának magyar győztesei

A Wiki Loves Monuments egy évente megrendezett nemzetközi fotópályázat, melynek célja az országos műemlékek megörökítése, nemzeti kulturális örökségünk megőrzése és megismertetése, valamint képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése.

A verseny 2011-ben elnyerte a legnagyobb fotópályázatnak járó Guinness-rekordot, majd 2012-ben saját rekordját is megdöntötte. A fotópályázatot a Wikimédia szervezi, hazai partnere idén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A 2013-as pályázatra szeptember hónap folyamán 12 ezer fotós közel 370 ezer, műemlékről készített képet küldött be a világ 52 országából, ebből több mint 140 fotós közel 3500 képe magyarországi műemléket mutat be. A pályázatra feltöltött képek elérhetőek a Wikimédia Commonsban is, mely a Wikipédia és társprojektjei közös médiagyűjteménye; sokuk a velük kapcsolatos Wikipédia-szócikkeket fogja illusztrálni.


Margit híd, Budapest - szerző: RHerczeg


Keleti pályaudvar felvételi épülete, Budapest, VIII. kerület - szerző: Németh Tibor

A hazai zsűri 10 döntős képet továbbküldött a nemzetközi fordulóba, ahol egy nemzetközi zsűri a pályázatban részt vevő országok döntős műemlékfotói közül kiválasztja és díjazza a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit. A nemzetközi fotópályázat első helyezettje egy 2000 euró értékű utazást nyer Londonba, a Wikimédia-mozgalom éves nemzetközi konferenciájára, a Wikimániára, a további díjazottak pedig 50-500 eurós, fotózással kapcsolatos utalvánnyal lesznek gazdagabbak. A nemzetközi zsűri döntése december első felében lesz ismert. A nemzetközi díjakon túl a hazai pályázat esetén a pályázatra beküldött képei alapján a legjobbnak ítélt 20 szerzőt díjazza a kiíró Wikimédia Magyarország Egyesület és az MNV Zrt.


A sümegi vár lankái - szerző: Kontár Csaba Attila


Szénrakodó torony a Dunában, Esztergom mellett - szerző: Krischneider Péter


Egyetemi Könyvtár, Budapest V. kerület - szerző: Thaler Tamás

A beérkezett pályaműveket 3 tagú zsűri értékelte: dr. Halasi Tibor, az MNV Zrt. Igazgatóságának elnöke, Hack Róbert, a Lechner Lajos Tudásközpont fotóművésze, valamint Mészöly Tamás a Wikimédia Magyarország Egyesület képviseletében. A nemzeti pályázat díjkiosztójára december 6-án kerül sor az MNV Zrt. székházában, melyre a díjazottakon kívül a versenyben részt vevő valamennyi fotós meghívást kap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Szépek a képek.
    Gondolom, a többi is az volt. Nem lehetett könnyű dönteni