MTI

Peking magyarázatot követel Washingtontól

Míg a magyar és az amerikai illetékes szervek már beszélgetnek a lehallgatási ügyről, addig Peking magyarázatot követel Washingtontól, szerintük a kínai lehallgatások nem igazolhatók terrorveszéllyel. Nyugat-európai szolgálatok is benne voltak a buliban.

Párbeszéd kezdődött a magyar és az amerikai illetékes szervek között a lehallgatási ügyről - közölte a Külügyminisztérium Martonyi János tárcavezető és Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár megbeszéléséről beszámolva. Victoria Nuland a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés országai külügyi tárcavezetőinek gödöllői találkozóján vett részt. A Külügyminisztérium közleménye szerint Martonyi János az amerikai helyettes államtitkárral folytatott megbeszélésén felvetette a lehallgatási ügyet, kérve az amerikai fél tájékoztatását annak esetleges magyar vonatkozásairól. Nuland válaszában utalt arra, hogy Barack Obama elnök sajnálatát fejezte ki, amiért az ügy beárnyékolja a transzatlanti szövetségesi viszonyt. Elmondta, hogy az amerikai elnök a történtek alapján az amerikai hírszerzési eljárások teljes körű felülvizsgálatát rendelte el, amelynek eredménye az év végére várható.

"Az amerikai és magyar illetékes szervek között a témában párbeszéd kezdődött olyan új kétoldalú együttműködés kidolgozásáról és elmélyítéséről, amely mind a biztonság, mind a magánszféra szempontjait maximálisan figyelembe veszi" - olvasható a közleményben. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA )kiterjedt titkos adatgyűjtési programjáról Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa szivárogatott ki adatokat. A WikiLeaks a napokban az NSA lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel. A hírre reagálva a Külügyminisztérium szerdán közleményben tudatta, Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarább tisztázza a helyzetet, és adjon magyarázatot a történtekre. Martonyi János még nem kapott választ arra a kérdésére, amelyet korábban feltett az amerikai nagykövetnek, hogy magyar embereket, intézményeket megfigyeltek-e, és arról is beszélt, hogy azt is tisztázni kell, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták-e Orbán Viktor miniszterelnököt.

Kína szintén magyarázatot követel Washingtontól azokra a napokban megjelent vádakra, miszerint az Egyesült Államok a pekingi ausztrál nagykövetséget is bevonva folytat vagy folytatott hírszerző tevékenységet, továbbá több kínai városban lehallgatóállomásokat üzemeltet. A kínai külügyi szóvivő a Sydney Morning Herald című ausztrál lapban megjelent információkra hivatkozó kérdésre válaszolt, amikor a helyzet tisztázására szólított fel. Hua Csun-jing Peking súlyos aggodalmát fejezte ki, és egyúttal felkérte a Kínában működő külföldi diplomáciai képviseleteket, hogy tartsák be a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó nemzetközi szerződéseket, továbbá tartsák magukat távol olyan tevékenységektől, amelyek összeférhetetlenek státusukkal és sértik Kína biztonságát, illetve érdekeit.

Edward Snowden titkos dokumentumai szerint a rádió-, távközlési és internetforgalom lehallgatására, megfigyelésére szolgáló STATEROOM kódnevű programot az Egyesült Államok, továbbá partnerei, Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada diplomáciai képviseletei, nagykövetségei és konzulátusai alkalmazzák - írta a Sydney Morning Herald. A lehallgató berendezések kisméretűek és kevés ember kezeli őket. Olyanok, akik fedésben dolgoznak, s a diplomaták többsége számára sem ismert a tevékenységük. Ausztrál illetékesek nem kívánták az információkat kommentálni, mondván, titkosszolgálati ügyekben ezt a gyakorlatot követik. A hongkongi South China Morning Post című lap csütörtökön részletet közölt egy, a kínai hadsereg, a nemzetvédelmi egyetem és a társadalomtudományi akadémia által készített százperces dokumentumfilmből, amely azt igyekszik bizonyítani, hogy Washington és London Hongkongból módszeresen törekszik Kína destabilizálására.

A film készítői azt állítják, hogy az Egyesült Államok hongkongi konzulátusán 500 ember dolgozik, míg a briten 400. A képviseletek - fogalmaznak a filmben - nemcsak beavatkoznak Hongkong belügyeibe, hanem bázisai lettek a Kína- és kommunistaellenes erőknek. China Daily című angol nyelvű napilap csütörtöki száma arról adott hírt, hogy Kína fokozni akarja biztonságát, miután kiderült, hogy az NSA kínai városokban is működtet megfigyelő, lehallgató állomásokat. Ezek között van Peking, Sanghaj, Csengtu, Hongkong és Tajpej. A külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban megállapította, hogy a kiberbiztonság a szuverenitást érintő kérdés, s Peking megteszi a szükséges ellenlépéseket.

Éles hangú kommentárjában a China Daily elutasítja azt a magyarázatot, hogy az Egyesült Államok terrorveszély miatt üzemeltet lehallgatóállomásokat az ázsiai ország területén. A Fehér Ház magyarázattal tartozik, mivel az ilyen létesítmények és tevékenységük törvénytelen, rájuk nem vonatkozik a diplomáciai mentesség - szögezte le a lap. A lap kétségbe vonja, hogy a hírszerzési adatok "végső felhasználója", az Egyesült Államok elnöke még elvétve sem ellenőrzi a kémszolgálat által gyűjtött információk forrását, vagyis nincs tudomása arról, hova telepítették a központokat. És azt sem hiszi el, hogy a lehallgató állomások a terrorizmus elleni harcot szolgálják. A China Daily sérelmezi, hogy míg Kína - mint fogalmaz - őszintén támogatja a globális terrorizmus elleni harcot, addig Washingtonban a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen elkövetett "terrortámadásokat" "megszépítve" többnyire a szabad vallásgyakorlás korlátozása, vagy a hátrányos megkülönböztetés elleni lázadásként állítják be. A China Daily egy másik cikke szerint a lehallgatóállomások üzemeltetése nem csak az állampolgárok magánéletébe való beavatkozás, de a politikai és gazdasági biztonság megsértése is egyben. Az írás szerzője úgy vélte, hogy az NSA megfigyelési tevékenysége, amelynek egyaránt célpontjai barátok és ellenfelek, azt mutatja, hogy az Egyesült Államok globális fölényének megtartására törekszik, ám az ezzel okozott károk immár megkérdőjelezik vezető szerepének legitimitását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #2
    Gondolom, csak az ujgur úgynevezett "terroristák" után kémkedtek, elősegítendő a kínaiak "terrorizmus elleni harcát".
    [URL=http://mno.hu/belfold/rokonaink_az_ujgurok-286648]Ujgur "terroristák"...[/URL]
  • Tripax #1
    Igen.