Gyurkity Péter

Az Intel is megkezdi az ARM chipek gyártását

A processzorgyártó közvetlenül száll versenybe az nVidia és a Qualcomm megoldásaival, ami az árak csökkenését okozhatja. A Samsung eközben új nyolcmagossal készül, az Exynos 5 utódján dolgoznak.

A Forbes beszámolója szerint az Intel egyik partnere, az Altera cég az ARM által megrendezett fejlesztői konferencián jelentette be, hogy a processzorgyártó hamarosan megkezdi a licencelt chipek gyártását. Ettől fontos változást várnak a piacon, mivel a vállalat pusztán súlyánál fogva felboríthatja a status quo-t.

Az Intelre hagyományosan úgy tekintenek, mint a legjobb gyártósorokkal rendelkező óriásra, a mostani lépéssel pedig közvetlen módon szállnak versenybe a Qualcomm, az nVidia, illetve számos más cég által gyártott megoldásokkal. A Samsung és a TSMC sem érezheti magát biztonságban, hiszen az Intel leszoríthatja az árakat, ezzel kedvezőbb alternatívát kínálva a telefongyártóknak és a felhasználóknak egyaránt, bár a részleteket itt még nem osztották meg a nagyközönséggel. Mindenesetre a lépés révén a cég átvághatja a gordiuszi csomót, hiszen eddig a fogyasztás és teljesítmény terén igencsak megszenvedett saját Atom processzoraival, az ARM technológiájának licencelésével azonban két legyet üt egy csapásra.


Az Intel teljesen kimaradt a táblagép és okostelefon piac felfutásából, szinte mindegyikben ARM chip van

A Samsung a maga részéről az idén bemutatott Exynos 5 utódján dolgozik, amely szintén nyolcmagos felépítéssel jelenne meg, minden bizonnyal a Galaxy S 5 okostelefon részeként. Egy másik forrás szerint az új chip már 14 nanométeres gyártástechnológiával készülne, mégpedig az ARMv8 architektúra támogatásával, így a 64 bit sem jelent majd gondot - ez utóbbi esetében egyébként az érintettek 2014 végére, illetve 2015 elejére vetítik előre a megfelelő alkalmazások széleskörű elterjedését, ami a szerverek terén is több lehetőséget nyitna meg az ARM előtt.

Ez utóbbi cég mobil stratégiáért felelős igazgatója egyébként az ARM TechCon alatt elmondta, hogy a jövő év második felében már számos olyan okostelefon jelenhet meg, amelyek a 64 bites CortexA-53 magokra épülnek, míg a fejlődő régiókban számos olcsó változat lesz elérhető, többek között a kifejezetten ezen megoldásokra támaszkodó kínai gyártók révén. Példaként említették, hogy az elmúlt negyedévben CortexA-5 magokkal leszállított okostelefonokból világszerte több példány kelt el, mint hagyományos PC-ből, ami jól mutatja az idők változását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jojo #11
    Köszi, de szerinted melyik proci tekinthető "jó" minőségűnek, amellett, hogy én a I3-t , tudással felvértezve tekinthető használhatónak, anélkül a B960-s szint.
    4. generációsak azaz még mindig csak szeretnék előállítani a jobb terméket, de ennyi kiadott után csak lesek, mennyi hiba volt az első kiadásba.
    I5 pedig 60eFt be kerül, azaz maradok a E7600, vagy T9600-s csippeknél, bár nem kaphatnak új frissitést, okosságot, de azok a gyártási szint tetején helyezkednek el bagatel áron. Laptophoz jutok olyan áron amibe ezen processzor kerül! ;(
  • narumon #10
    Hát azért nem teljesen így megy a dolog de lényegét tekintve igazad van. Csakhogy a világon létező össze chipgyártó pont ugyanígy csinálja... Ettől még nem lesz egy proci rossz vagy jó. A core i5 pont annyit nyújt amennyit ígér és annyi az ára is, mint ahogy az i3-nak is. Az én esetemben amivel foglalkozom ott egy lényegesen drágább i7-et kellene, hogy megvegyek ahhoz, hogy valamivel több előnyt nyújtson - ennyit meg nekem nem ér. Az i5 pont ott van ár/teljesítményben ahol nekem megfelelő. És hát ezért is gyártanak ennyi féle CPU-t (meg bármi mást is), hogy mindenki megtalálja a neki valót.
  • jojo #9
    A Jelen oldal bűvös szava "gyártási folyamat, terv)
    Kitalálnak egy procit, ha sikerül teljesen azzá vagy az elvárásoknak megfelelőt alkotni az az I7. Ha már tesztek alapján annak nem megfelelő, jön az I5, ha annak se, I3. El lehet képzelni a lista alattiakat, mennyire selejtes lehet INTEL Celeron G465 1.90GHz , vagy INTEL Celeron G1610
    ,na persze a selejt minél kevesebb legyen, a fő folyamat, az pedig, hogy ezen alsó kategóriás processzorok még mire képesek, hát végülis képesek működni. :)
  • Vol Jin #8
    Figyelmedbe ajánlom a "Ezt nem állítom, csak így emlékszem." mondatom...

    Meg azt is, hogy általában nem csak a tartalomnak kell hibásnak lenni, hanem a kommunikációs eszköznek is, hogy valakire ráripakodjak.
  • errorista #7
    az AMD nyőtt ki az intelből. A cikk pedig kacsa.
  • narumon #6
    És mióta szar az i5? Megjelenés óta i5-öket használok, soha nem volt semmi gondom velük!
  • jojo #5
    Ha tudnál olvasni, ott van amit írtam, a core I7 ami nem selejt, de ami alatta van az mind egy rakat xar!
  • Cat #4
    Kb. 3 másodperc lett volna megelőzni, hogy beírd ezt a hülyeséget. (Csak azért dörgölöm az orrod alá, mert te is előszeretettel alázol meg tévedő embereket...)

    http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_Holdings
  • Vol Jin #3
    Nekem anno rémlik még a PII korszakból, amikor még 200 Mhz-es procik voltak, hogy ARM gyártó volt az intel, és mintha lepasszolta volna az ARM architektúráját, ami az övé volt. Szóval én eddig úgy tudtam, hogy az ARM intel fejlesztés volt, csak eladta egy komplett cég formájában. Ha ez így van, akkor az nagy kudarc, hogy a testéből kinőtt céggel kell partnerkodnia. Ezt nem állítom, csak így emlékszem.

    Jojonak meg csak annyi, hogy a core-i processzorok mióta selejtek?
  • kvp #2
    Az intel regebben mar gyartott arm procikat, strongarm markaneven. Ha a jelenlegi gyartastechnologiajukkal elkezdenek arm-okat gyartani, akkor van esely a 4-8 Ghz-es chipek megjelenesere is. A gond ott van, hogy az intel integralt videokartyai iszonyu gyengek a tobbi konkurens integralt megoldashoz kepest.