Hunter

Nincs többé kopasz fej…

Ha ironikusak akarnánk lenni, akkor azt is mondhatnánk az alábbi kutatásra, hogy csak egy hajszál választ el a kopaszság kezelhetőségétől, először sikerült ugyanis új emberi hajat növeszteni speciálisan előkészített bőrsejtek alkalmazásával.

A hajhullásra kitalált hajmeresztő megoldások között szép számmal találunk a folyamatot lassító hormonális készítményeket és az utóbbi időben felkapott hajátültetést, melynek lényege, hogy a hajtüszőket a fej egyik területéről áthelyezik egy másikra. A hajnövesztés azonban mindeddig igen nagy falatnak bizonyult.

A felnőtteknél a haj növekedése egy természetes folyamat, az úgynevezett haj-újraképződés, melyben a dermal papilla, magyarul a hajszemölcs, egy bőrszövet alapú sejtréteg vesz részt tevékenyen, körülölelve a hajtüszőket kialakító sejteket. A kopaszodás egyik oka a hajszemölcsök működésének a megszűnése.

Elvileg a haj mesterséges újraképződése megoldható lenne az egészséges hajszemölcsök elszigetelésével a hajtüszőktől, számuk tenyésztéssel történő növelésével, majd az így kapott sejtek visszahelyezésével a bőrbe, ahol újraprogramozhatnák a szomszédos sejteket az új haj növesztésére. Több mint 40 évvel ezelőtt kutatók be is bizonyították, hogy ez a technika képes stimulálni az új hajtüszők kialakulását patkányoknál, az eredmények embereknél történő reprodukálása azonban kudarcot vallott, a hajszemölcs látszólag a tenyésztéssel elvesztette a hajnövekedés beindításának képességét.

Most Colin Jahoda és kollégái a brit Durham Egyetemen sikerrel jártak a tenyésztésben. A titok nyitja abban rejlett, hogy a sejteket a hagyományos kétdimenziós rendszer helyett egy háromdimenziósban tenyésztették ki. A csapat emberi hajbeültetésekből származó szövetmintákból elkülönítette az egészséges hajszemölcsöket a hajtüszőktől, majd egy jókora cseppeket formáló tápoldatban kezdték tenyészteni azokat. 30 óra elteltével a cseppek egyenként közel 3000 sejtet tartalmaztak. 10-15 cseppet injektáltak egy emberi előbőrmintába, amit ezután átültettek egy egérre. A csapat azért választotta az előbőrt, mert az normál esetben nem növeszt szőrt, vagyis jelentős kihívást jelentett a tenyésztett sejteknek a bőrsejtek újraprogramozását illetően.

Hat hét múlva hétből öt donor esetében új tüszők jelentek meg, amiből haj képződött. "A hajszemölcs egy gyűjtőcsoportként működik, és ennek háromdimenzióban történő visszaállítása visszahozta ezeket a tulajdonságokat" - mondta Jahoda, hozzátéve, hogy ezzel egy alapelvet igazoltak, ami sok éven át gátolta a módszer klinikai alkalmazását. A két- és a háromdimenziós módszer közötti különbségek vizsgálata kimutatta, hogy a kétdimenziós tenyésztés során a gének 22 százaléka elveszett.

Jahoda szerint a folyamatot hosszabban kell tanulmányozni, hogy lássák, vajon az újraprogramozott bőrsejtek képesek-e a haj reprodukálására azután is, hogy természetesen kihullott. Emellett a módszert fejleszteni kell, hogy minden esetben megfelelő méretű és küllemű haj képződjön, mivel az egereknél előfordult a pigmentáció hiánya. A csapat reményei szerint módszerük elvezet a hajklónozási terápiához, de az sem kizárt, hogy végeredményben nem is lesz szükség beültetésekre. Mivel már tudják, mely géneknek kell kifejeződniük a sejtek működéséhez, elképzelhető, hogy gyógyszerekkel is hathatnak a már nem megfelelően működő, ugyanakkor a bőrben még meglévő hajszemölcsökre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #21
    aki meg ilyet ír az látens buzeráns...
  • T0nk #20
    Semmi többet nem tudok elmondani.

    Idiocracy
  • ostoros #19
    Nos szerintem a magas tesztoszteron szint miatt hullik. De ez közismert. Amúgy ja, agymosással már a hosszú hajú és szőrtelen, nőies férfit tették meg az ideálnak. Az ilyen serdületlen kinézetű izék, akiknek lehet már akkora az ánusza, hogy ők fingják a passzátszelet.
  • qrd0xQSt2rdvnu #18
    Fogadjunk egyáltalán nem kopaszodsz! Tudod amíg régen azt mondták, hogy a férfiasságtól hullik ki az ember haja, addig mára már egyrészt tudjuk, hogy ez baromság, másrészt a nők igencsak válogatósak lettek és sok nő van már aki kerek perec kijelenti, hogy kopasz pasi szóba se jöhet. (Meg szemüveges se, meg stb). Szóval ez nem pusztán hiúság kérdése, hanem a nők váltak picsákká.
  • asszongyahogy #17
    Nincs tobbé kopasz fej, csak gyönyörű haj-Photoshoppal!
  • cateran #16
    Az sg a hihetetlenul szar peldak gyujtohelye, gratulalok, hogy te is hozzajarultal:D Ha neked a kopaszsag egyenlo 1 kez hianyaval, akkor az ertekiteleted olyan szinten hibas, hogy fordulj vele orvoshoz. (Ha mar hulye peldaknal jarunk:mintha egyenlosegjelet tennel akoze, ha valaki ehsegtol hajtva lop 1 kilo kenyeret es akoze, amikor valaki baltaval feldarabolja a szomszed csaladot..buncselekmeny mindketto)
  • wraithLord #15
    A tarkopaszra nyírás egy választás. De aki természetesen kopasz, annak nem választás, hanem egy állapot. Miért kéne ezt elfogadni, ha van normális alternatíva. A hajpótlástól - szemben a plasztikával - nem fogsz úgy kinézni, mintha műanyagból lenne a fejed, szimplán csak lesz hajad, ami a normális állapot. Valakit nem érdekel, hogy kopasz, szerintem ez a kevesebb. Valakinek viszont nem tetszik.
    A haj is része az embernek, ráadásul funkciója is van, nem csak a megjelenést befolyásoló tényező.

    Számomra ez inkább olyan, mintha hiányozna az egyik kezem, és hiúság lenne az, hogy kezet akarok... (:
  • Prof William #14
    Nem értem mi ebben a hatalmas hír hiszen már Robin Williams is megmondta a Jó reggelt Vietnamban hogy "Nincs többé kopasz fej csak seggig érő homlok."
  • sonajdoba #13
    hát nekem inkább fogam nőjön mint hajam. jó ne éppen olyan gyorsan, de mondjuk 20-évente újranőhetne. 16-evés koromtól 4 műfogam van most 30 vagyok és 6 van.

    regén nagyanyámék azt mondtak, hogy a kihullott fogat be kell dobni az ágy alá és azt kell mondani "egérke vidd és a rossz fogam s helyette hozzál vasfogat". hat jobb lett volna ha nem hoz vasfogat hanem megadja az eredetit.

    azért hajra is szükség van.
  • syn7h37ic #12
    Vicces, mennyire hiú az ember. Én már rég megkopaszodtam, mégsincs miatta kisebbségi komplexusom. Nem röhögnek ki az utcán, nincs miatta sehol sem hátrányom.
    Sőt nagyon sokan vannak olyanok is, akik szándékosan tarkopaszra nyírják magukat.
    Ez egyébként pont az emberi hiúság miatt nagyon jövedelmező biznisz lesz. Pont, mint a plasztikai sebészet.