Szekeres Viktor

Itt a vége - Hollywood zseniális agymenése

Az év egyik legviccesebb filmje a világvégéről és pár idióta hollywoodi színészről szól, akik mentenék az irhájukat. Csak erős idegzetűeknek és filmszeretőknek ajánlott.

Hogy tetszett az Itt a vége?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
El tudjuk képzelni, hogy mekkorát nézhet az, aki mindenféle előtudás nélkül ül be az Itt a vége című filmre. Azzal nyilván mindenki tisztában lehet, hogy komédiát fog nézni Seth Rogen (és brancsa) főszereplésével, de rögtön az első percben fény derül az első csavarra, miszerint a színész és az összes híres barátja sajátmagát, illetve magának egyféle paródiáját alakítja. Az efféle történetek mindig remek meta poénokra adnak lehetőséget, de a második csavar még csak ezek után következik, amikor kiderül, hogy a komédia műfaja valójában egy posztapokaliptikus filmet fed el.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A történet szerint Jay Baruchel látogatóba érkezik Los Angelesbe barátjához, Seth Rogenhez. A két híres filmszínész beugrik egy bulira James Francóhoz, akinél jó pár hollywoodi színész gyülekezik, például Jonah Hill is. Baruchelnek a jópofizáshoz nagyon nem fűlik hozzá a foga, végül úgy dönt, hogy ad egy esélyt az esti szórakozásnak. A celebekkel tömött parti vendégei azonban az esemény csúcspontján megdöbbentő események részesei lesznek.

Egyszerre hihetetlen mód ütődött és eszeveszetten zseniális film az Itt a vége. Nyilván a történet olyan, amilyen, az csak a szükséges rossz a poénfergeteghez. Ugyanis amit a főszereplő színészek levágnak és ahogy levágják (s ahogy ezt nekünk bemutatják), az szenzációs, nehéz száraz szemmel megállni. És nem csak az idiotizmusból és a kikacsintásokból származó poénok ütősek, hanem az összezártság szituációjából levezetettek is - azok, amikről nem nagyon beszélünk.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Nagyon eklektikus film lett az Itt a vége, hiszen amikor azt kezdjük érezni, hogy elindultak valamilyen irányba, besimulnak valamelyik zsánerbe, akkor hirtelen irányt váltanak és egy teljesen másféle útra visznek minket. Ezek, a sokszor igen idióta, de ötletes huszárvágások nem feltétlenül fognak bejönni mindenkinek, de legalább a film sem ül le és kezdi futni ugyanazokat a köröket. (A kiszámíthatatlanság nem csak a sztori esetében érhető tetten, hanem például az aláfestő zenék terén is. Némelyik választás könnyet csalt az ember szemébe.)

Valójában az Itt a vége az avatatlan szempárnak tényleg csak értelmetlen baromságnak tűnhet, s való igaz, sokszor nem is az a poénos, amit látunk, hanem ahogy azt a színészek előadják, ahogy reagálnak bizonyos helyzetekre - épp ezért nem árt némi előismeret. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a főszereplők ökörködésének nagy része improvizáció, ami ugyancsak plusz réteget kölcsönöz a látottaknak.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Szó se róla, az Itt a vége olyan, mintha Hollywood "ifjú" komikus, Freaks and Geeks-generációja saját magára maszturbálna - de mit tegyünk, ha egyszer szörnyen vicces, amit látunk. Mese nincs, a film kötelező. De szigorúan csak annak, aki tudja, hogy kicsoda Seth Rogen, Jay Baruchel, Michael Cera, Craig Robinson vagy Danny McBride.

Persze annak is vicces lehet a végeredmény, aki csak azzal van tisztában, hogy (mások által) ismert színészek alakítják a filmben sajátmagukat, de a 90%-os élményhez filmkedvelőnek kell lenni. A 100%-os pedig azoknak adatik meg, akik filmimádók, esetleg -fanatikusok - bár ez lehet, hogy túlzó állítás, de valószínűsítjük, hogy az ugyancsak önmagát játszó és szokás szerint nagyon vicces Mindy Kaling, Kevin Hart, Aziz Ansari vagy David Krumholtz ismert szerepeik, fix tévés jelenlétük ellenére sem annyira ismertek a széles közönség körében.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Itt a vége (This Is The End)
színes, feliratos, amerikai komédia, 107 perc, 2013
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Seth Rogen, Evan Goldberg
forgatókönyvíró: Seth Rogen, Evan Goldberg, Jason Stone
zeneszerző: Henry Jackman
operatőr: Brandon Trost
producer: Evan Goldberg, Lawrence Grey, Seth Rogen, James Weaver

szereplők:
Seth Rogen (Seth Rogen)
Jay Baruchel (Jay Baruchel)
James Franco (James Franco)
Jonah Hill (Jonah Hill)
Danny McBride (Danny McBride)
Craig Robinson (Craig Robinson)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #4
    ritka rossz film
  • moviestar #3
    Hat, nekem a Kiraly! igen csak tetszett, de ezen nem rohogtem... es meg mindig nem ertem, hogy miert kapott mindenhol ilyen jo kritikat. Bar az tetszett, hogy sajat magukat parodizaltak ki
  • asgh #2
    Ha bírod az agyament, abszurd vígjátékokat sok belterjes poénnal (én spec igen), akkor tetszeni fog.
  • Zombee #1
    Érdekes. Lehet, hogy beülök rá valahol, ha elcsípem. Úgy látom, a szinkronos DVD-t sem kell nagyon várni, ritka az, hogy moziban feliratosan adott film DVD-n fergeteges szinkront kapjon - még moziban is ritka az ilyesmi.