Hunter

A víz akár még a Nap halálát is túlélheti

Kutatók egy vízben gazdag aszteroida maradványaira bukkantak egy fehér törpecsillag körül, körülbelül 150 fényévnyire. Ez az első felfedezés, ami kémiai bizonyítékkal szolgál a sziklás objektumokban eltárolt vízre, alátámasztva azt az elképzelést, mely szerint galaxisunk sok, az életnek a Földhöz hasonlóan kedvező exobolygónak adhat otthont.

A felfedezett objektum egy olyan "csillagtetem" körül kering, ami egykor nagyban hasonlíthatott a Naphoz. Mindez arra utal, hogy a vízzel rendelkező sziklák naprendszerünkben is képesek lehetnek túlélni a Nap halálát, nyersanyagot adva a jövő űrben vándorló emberének.


Vizet, az általunk ismert élet egyik fő összetevőjét, már korábban észleltek a Jupiterhez hasonló exobolygók gázokban gazdag légkörében. A tudósok várakozása szerint azonban léteznie kell a sziklás, Föld-szerű bolygókon is, melyek a szomszédos csillagok lakható, a folyékony víz jelenlétéhez elég meleg zónájában helyezkednek el, eddig azonban ezek a földönkívüli óceánok pusztán elméletiek voltak. "Elméleteket gyártani egy dolog, tényleges bizonyítékokat találni már egészen más" - mondta Jay Farihi, a Cambridge Egyetem kutatója, aki csapatával a Hubble űrtávcsővel tanulmányozta a GD 61 jelű fehér törpe fényét.

Ez az objektum egy csillag maradványa, ami már túljutott a vörös óriás fázison, majd levetve külső gázrétegeit, felfedte magját. A törpecsillagok hatalmas felszíni gravitációval rendelkeznek, melynek hatására a nehezebb elemek a középpont irányába süllyednek, a felső légkörben csak hidrogént és héliumot hagyva, azonban akárcsak a többi fehér törpe esetében, a GD 61 légkörét is beszennyezik nehezebb elemek, ami arra utal, hogy ez az új anyag folyamatosan hullik a csillagra. A hidrogén és a hélium mellett a kutatók magnézium, alumínium, szilícium, kalcium és vas oxidjait is észlelték. Emellett oxigénre is bukkantak, ami nem magyarázható ezekkel az anyagokkal. "Az egyetlen kémiailag életképes molekula ezen a ponton a víz" - tette hozzá Farihi.

Az infravörös észlelések megerősítették, hogy a plusz elemek egy, a csillag körül keringő, felhevült anyagkorongból származnak, ami egy sziklás objektum, feltehetőleg egy aszteroida maradványa lehet. Az űrkőzet a csillag halálakor pusztulhatott el, Farihi csapatának számításai szerint tömegének 26 százaléka lehetett víz, amivel leginkább naprendszerünk legnagyobb aszteroidájára, a Ceres törpebolygóra hasonlíthatott.

Hatalmas óceánjai ellenére, a Föld tömegének mindössze 0,02 százaléka víz, ami azt sugallja, hogy bolygónk kialakulásakor száraz volt, a víz csupán az aszteroidák becsapódásaival jutott el a Földre. A GD 61 körül elterülő űrkőzet maradványokból arra lehet következtetni, hogy ugyanez játszódhatott le a távoli csillagrendszerben is. A tudósok örülnek, hogy sikerült megerősíteni a víz és a kőzet együttes létezését egy másik csillag körül, különös tekintettel arra a tényre, hogy egy élete végét elért példányról van szó. "Eszerint a víztartalom képes túlélni a csillag teljes fejlődését" - mondta Michiel Hogerheijde, a hollandiai Leideni Obszervatórium csillagásza, aki nem vett részt a kutatásban.

Még nem tudjuk, vajon létezik-e olyan teljes méretű bolygó, ami túlélte a GD 61 halálát, a víz felfedezése azonban jó hír azoknak, akik esetleg majd megélik a Nap hasonló sorsra jutását 5 milliárd év múlva. A vörös óriássá duzzadó Nap be fogja kebelezni a Merkúrt, a Vénuszt és a Földet, leszármazottaink azonban átvándorolhatnak más égitestekre és kinyerhetik a vizet az aszteroidákból, véli Farihi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #11
    Csak akkor párolog el az egész, ha a légkörben el tud párologni. Ha ütközik, akkor több mindentől függ, hogy pontosan mekkora része párolog el, illetve olvad meg, máskülönben nem találnánk meteorokat...
  • wraithLord #10
    Igen, mivel a leereszkedés nem a becsapódás szinonímája, ezért feltételezhetően a kimenetele is más...
  • jackoneill90 #9
    nem párologna el ha szépen leereszkedne a városra
  • Vol Jin #8
    Egy becsapódás akkora hőt szabadít fel, hogy nem csak a víz párolog el, hanem az egész üstökös, meg a becsapódás helye is. Ha mondjuk becsapódna Budapestbe egy 500 méteres üstökös, akkor nem csak az üstökös párologna el, hanem egész Budapest is. Lenne a helyén egy nagy kráter.
  • zola2000 #7
    Én azt mondom, hogy lehetséges, hogy ilyen nagy dolgokra hatni mint a nap újratöltése vagy galaxisok közt utazni, lehet hogy akkor is képtelenség lesz, ha 5milliárd évet fejlődik a technika, az hogy eddig sokmindent megoldottak nem jelenti azt, hogy minden megoldható.
  • fszrtkvltzttni #6
    Ahhoz, hogy a becsapódás után jelentős mennyiségben hagyja el a földet, a vízmolekulák legvalószínűbb sebessége legalább nagyságrendileg meg kell egyezzen az első kozmikus sebességgel. Ha mindent SI-ben adsz meg, akkor ebből elvileg ~80000K hőmérséklet jön ki. Összehasonlításképpen ez a hőmérséklet egy nagyságrenddel nagyobb a Nap felszínének hőmérsékleténél, vagy az ismert anyagok forráspontjánál. Ebből azt mondanám, hogy nem valószínű. Ehhez jön még a légkör, aminek a molekuláival ütközve a víz molekulák energiát vesztenek és tovább lassulnak.
  • bmw #5
    Valahol azt olvasni, hogy be fogja kebelezni a Foldet valahol meg azt, hogy megsem... Nem tudja azt senki...
    Amugy meg kb 5 milliard ev mulva vagy nem lesz mar itt senki vagy olyan fejlett lesz a technika, hogy nem szamit mit csinal a nap, ( de az is lehet mestersegesen ugymond ujra tudjak tolteni a napot majd ) ki tudja ezek mind otletelesek...
  • Irasidus #4
    De egy része elpárolog, egy része kémiailag beépül a kőzetekbe, egy része meg folyékony halmazállapotban "szétplaccsan". Az elpárolgó víz sem akkor, sem most nem tudja elhagyni a Föld gravitációs terét - nem a légkör tartja itt a Földön a vizet, vízgőzt. Egyébként valószínűleg volt légköre, amit egy-egy nagyobb becsapódás "lefújhatott", és újraépült.
  • Voronyezs #3
    Tudatlanságom bocsássátok meg, de valaki magyarázza már el, hogy hogyan lehetséges az, hogy jön az üstökös, belecsókol a korai Földbe, és a víz amit hozott(nyilván jég formájában) itt marad...még ha légköre nincs is a bolygónak abban az időben, vagy csak nagyon vékony, a becsapódás nem szabadít fel akkora hőt hogy elpárologjon a p*csába az összes víz?? Számomra ez felfoghatatlan o.O
  • Etinger #2
    Túl korán születtünk... meg egyben túl későn is...