Gyurkity Péter

A Nokia gyorsabban szabadul meg korosodó platformjaitól

A finn gyártó felvásárlását követően a tervezettnél gyorsabban vonultatja majd vissza régebbi szoftvereit, míg a BlackBerry tovább ragaszkodik majd előző platformjához.

Iparági források arról számoltak be, hogy a bevezetőben említett két vállalat alapvetően eltérően viszonyul saját korosodó platformjaihoz, amely elsősorban az eltérő piaci körülményekre vezethető vissza. A Nokia gyorsabban, a BlackBerry viszont lassabban fog neki a váltásnak. Azt tudjuk, hogy a Nokia telefonos üzletága hamarosan a Microsoft tulajdonába kerül majd át, a jövő év elejétől kezdve pedig minden bizonnyal a Lumia márkanév is eltűnik majd a piacról. Ezzel egy időben a korábbi Symbian és MeeGo operációs rendszerekkel gyorsabban végeznének, már csak azért is, mert az erre támaszkodó készülékek a vártnál nagyobb ütemben tűnnek el a piacról. Eredetileg 2016-ra tervezték a végleges visszavonultatást, most azonban úgy döntöttek, hogy erre már 2014-ben, azaz jövőre sort kerítenének, míg a Microsoft szintén ekkor dobná a Windows Phone 7 támogatását.

A BlackBerry a maga részéről jóval óvatosabb a váltást illetően, hiszen esetükben a korábbi BlackBerry 7 szoftver még mindig jóval nagyobb arányban képviselteti magát a felhasználók körében. Ennek következtében a visszavonultatással öngólt rúgnának, ezért az ágazati szereplők arra számítanak, hogy mindkét platform (tehát a BB 7 és 10) egyaránt elérhető lesz az elkövetkező években. Különösen a vállalati felhasználók szegmensében figyelhető meg a váltási szándék hiánya, márpedig a cég számára kiemelkedően fontos ez a terület.

Az okostelefonok gyártói egyébként a számos "mini" modell megjelenése után kénytelenek voltak szembenézni ezek viszonylag alacsonyabb forgalmával, hiszen sem a Galaxy S4, sem pedig a HTC One kisebb változata nem tudott valódi robbanást előidézni. A Sony egyes források szerint ezt látva máris módosította saját terveit, a többiek pedig szintén óvatosabban közelítik majd meg a kérdést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #1
    "Az okostelefonok gyártói egyébként a számos "mini" modell megjelenése után kénytelenek voltak szembenézni ezek viszonylag alacsonyabb forgalmával, hiszen sem a Galaxy S4, sem pedig a HTC One kisebb változata nem tudott valódi robbanást előidézni."

    Persze basszus, mert egyik telefon sem volt sem mini, sem a nagy testvér kisebb változata. A Samsung volt a legundorítóbb, aki kiadott egy közép-közép kategóriás telefont méreg drágán, az S3 S4 dizájnjában. Még jó hogy senkinek sem kellett, dupla annyiért, mit amennyiért az a hardver más néven elérhető volt.

    A másik meg a HTC "mini", ami akkor "mini", ha a télapó csigaszánnal közlekedik...
    Nem is értem a gyártókat, hogy miből gondolják, hogy ha valakinek NAGY a 4,5 col, annak mitől lesz megfelelő méret a 4,2-4,3 col. Hülyék ezek, de komolyan...

    A Sony a Z1F-fel most végre csinált egy olyan "Mini" változatot, amibe legalább ténylegesen beletette a nagy testvér tudását, de az sem mini, az is 4,3. Szvsz, az sem lesz valami nagy siker.

    Szerintem Mini telefont úgy kéne építeni, hogy 3,8-4 col max, ezt a lehető legkisebb házba, egy korrekt mód erős procival (felső kategória alja, közepe bőven jó), a fényképező meg maradhatna ugyan az, mint a nagytesóba. Hisz egy erpmű SOC tudását igen kevés ember használja ki ténylegesen, míg a kamerát mindenki használja, nem jó dolog ott butítani a hardvert.