Hunter

Szoborrá változtat a halálos tó

Dante szerint a Sztüx nem csupán egy folyó, de egy hatalmas, halálos mocsár, a pokol ötödik köre. Meglepő módon ennek a pokoli helynek van egy földi megfelelője, az észak-tanzániai Nátron-tó, ami igen jó illusztrációja lenne Dante víziójának.

Hacsak nem az szélsőséges kémiai közegekhez alkalmazkodott halfaj, az Alcolapia alcalica képviselői vagyunk, akkor igencsak meggyűlhet a bajunk ezzel az élőnek nehezen nevezhető hellyel, ami színében is a "bíbornál is vörösebb" Sztüxöt idézi, az itt élő sókedvelő cianobaktériumoktól a tó mélyebb területei vörösek, sekélyebb részei narancssárga színben játszanak. A tó hőmérséklete eléri a 60 Celsius fokot, lúgossága pedig 9 és 10,5 pH között mozog.


A tó nevét a nátrontól, egy természetben előforduló összetevőtől kapta, ami főként nátrium-karbonátból áll egy csipetnyi szódabikarbónával, vagyis nátrium bikarbonáttal fűszerezve. Itt ez vulkanikus hamuból származik, ami a Kilimandzsárónak is otthont adó Nagy-hasadékvölgyből gyülemlett fel, ahol a Föld egyetlen nátrium-karbonátos vulkánja, az Ol Doinyo Lengai működik. A tó vízébe merészkedő állatok elmerülnek, elpusztulnak és elmeszesednek.

Nick Brandt fényképész, aki sok szállal kötődik Kelet-Afrikához, Michael Jackson 1995-ös Earth Song-jának videóját is itt rendezte, tett egy kis kitérőt megszokott munkájától, amikor tökéletesen konzerválódott madár és denevér tetemeket fedezett fel a part mentén. "Nem tudtam nem lefotózni őket" - mondta. "Senki nem tudja biztosan hogyan pusztultak el, de úgy tűnik a tó felszínének szélsőséges tükröződése megtévesztette őket, mint az ablaküvegeknek csapódó madarakat, ezek a tóba csapódtak"


Amikor sószigetek alakultak ki az amúgy sekély tóban, a flamingók kihasználták a lehetőséget, hogy ezekre fészkeljenek, a rendkívül lúgos víz ugyanis ideális a ragadozók távoltartására, ugyanakkor veszélyes biznisz, amint az a mellékelt képekből kitűnik. A jobb oldali tengeri sasnál is rémisztőbb képet fest a baloldalon látható galamb, ami felveszi a versenyt Picasso Guernica című festményével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #17
    No, akkor most már azt is tudjuk, hogy hol volt Sodoma és Gomora és hol vált Lót felesége sóbálvánnyá.
  • Vol Jin #16
    A WArcraftba elmennének élőhalottnak.
  • KopaszIsten #15
    Van olyan madár, amelyiknek a lábában úgy vannak az inak, hogy a karom kinyitásához kell erőt kifejtenie. Ennek akkor veszi hasznát, mikor az ágon alszik, ugyanis magától ráfog a karma az ágra.
    Az ilyen madarak haláluk után is az ágon ülnek míg el nem bomlanak, vagy valami meg nem eszi őket...
  • johnfly #14
    A flamingón látszik, hogy oldalt fekve pusztult el, aztán lett felállítva "élére".
  • NEXUS6 #13
    Ez király, ha felolvadnának a marsi jegek akkor a Mars is ilyen lenne kb, a talaj ott is olyan 9-es pH-ju!

    Szal rajta jelentkezzünk mi is az egyirányú Mars-expedícióba, legalább a testünket konzerválják az örökkévalóságnak.
    XD
  • wraithLord #12
    Ezek beállított művészfotók, nem ilyen pózban pusztultak el a madarak. Még azt is megkockáztatom, hogy a háttérben nem a Nátron-tó van, mert az szerintem nem így néz ki. Csak az elpusztult madarak származnak a cikkben szereplő tóból.
  • vumbi #11
    ez a cikk nem illik a tudomanyos rovatba. egy fotos projekt, azert hasznalt fekete feher formatumot a muvesz, nem tom miert kozoltek le.
  • Freeda Krueger #10
    Valószínü ő állította be/fel a tetemeket.
  • Molnibalage #9
    Én sem értem a képeket...
  • norbre #8