SG.hu

Watch Dogs

Kiadó: Ubisoft
Fejlesztő: Ubisoft Montreal
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core 2 Quad Q8400 2,6 GHz-es vagy AMD Phenom II X4 940 processzor, Nvidia GeForce GTX 460 vagy ATI Radeon HD 5770 grafikus kártya, 6 GB RAM, 20 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i7-4770K 4-Core 3,5 GHz-es vagy AMD FX-9370 processzor, Nvidia GeForce GTX 780 vagy ATI Radeon R9 290 grafikus kártya, 8 GB RAM, 20 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: GTA-sorozat, Saints Row-sorozat
Kategória: nyitott világú akciójáték

Megérkezett az év legjobban várt nyitott világú akciójátéka, avagy a GTA-sorozat kihívójaként is emlegetett Watch Dogs. Játéktesztünkből kiderül, hogy valóban megérdemli-e a figyelmet, vagy a nagy szavak, ígéretek és látványos előzetesek csak a marketingkampány részei voltak!

Szó szerint óriási felhajtás - avagy idegen szóval élve: hype - alakult ki az elmúlt hónapokban a Watch Dogs körül, amit elsődlegesen a Ubisoft áldásos marketingtevékenységének köszönhettünk. A kiadó ugyanis már 2012-ben elhitette a játékosokkal, hogy egy forradalmian új, nyitott világú akciójáték készülődik a háttérben, és bár a tavaly ősszel bejelentett csúszás, valamint az egyre csúnyább küllemet prezentáló mozgóképek miatt sokan elfordultak tőle, de a franciák folyamatos kommunikációjának és hitegetésének köszönhetően egy hatalmas rajongótábor kísérte a játékot a megjelenésig.

A premier a várakozásoknak megfelelően nagy felhajtás mellett zajlott le, a Watch Dogs pedig meg is döntött néhány rekordot, miközben a megjelenés hetében 4 millió eladott példányt ért el, ami egy franchise kezdő tagjaként szó szerint hihetetlen eredmény. A megjelenéssel azonban a fanatikusok tábora szó szerint két szélsőségre szakadt, hiszen a vásárlók egy része minden porcikáját megkedvelte a végeredménynek, azonban akadtak olyanok is, akik csalódtak benne, mert a Ubisoft a fél éves csúsztatás ellenére sem tartotta be ígéreteit. Hogy mi a tényleges igazság? Az alábbiakban erre próbálunk meg választ találni!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A Watch Dogs-ról vélhetően mindenki tudja, hogy alapvetően egy nyitott világú akciójáték, vagyis élmény tekintetében hasonló lehetőségeket nyújt, mint például a GTA-sorozat. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy adott egy szó szerint hatalmas, az utolsó mellékutcáig szabadon bejárható város - esetünkben Chicago virtuális mása -, ahol szinte bármit megtehetünk, amit csak szeretnénk. A szokásos gengszterügyletek helyett azonban a Ubisoft Montreal által fejlesztett alkotás egy egészen komor és modern sztorit mesél el nekünk, ami a legtöbb sandbox-játékhoz képest rengeteg egyediséget tudott csempészni a műbe.

Ilyen például a történet, ami bár kellően hosszúra sikerült, összességében azonban mégis egy lapos, hosszú távon pedig unalmas klisét mesél el nekünk. Adott ugyanis főhősünk, Aiden Pearce, aki mesteri hackerként alaposan belemerült az alvilágba, és egy félresikerült húzását követően saját szerettein csattan az ostor. A családi tragédia, ezáltal pedig konkrétan a bosszúhadjárat tehát adott, de a cselekmény maga annyira kiszámítható és egysíkú, hogy már az első fejezetben sem igazán figyelünk oda rá.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy míg például a Rockstar sorozata csak úgy hemzseg az emlékezetes karakterektől, addig a Watch Dogs esetében még a főhőst sem sikerült ilyen tulajdonságokkal felvértezniük az alkotóknak. Pearce ugyanis egy magának való, szerethető vonások nélküli hacker, aki belefáradt és beleöregedett a nagyvárosi létbe. Karakterével nagyon nehéz azonosulni, de ez sajnos igaz a sztori többi szereplőjére is, akik még középkategóriás hollywoodi produkciókban sem állnák meg a helyüket.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Ezek a hiányosságok már alapból lerontják a játékélményt, de szerencsére a küldetések egy kicsit emelnek a színvonalon, noha ezen a téren sem pontosan azt kapjuk, amit korábban megígértek nekünk. Éppen emiatt a kampány történéseit előregördítő bevetések helyett gyakran inkább a mellékküldetésekben veszünk el, hiszen itt olyan különlegességek és olyan sokszínűség vár ránk, ami valóban kiemeli az átlagból a Watch Dogs-ot. Szó szerint felsorolni is nehéz lenne azt a sok érdekes mellékes teendőt, amelyek gyakran abszurditásuk miatt fogják meg a játékost, ugyanakkor mégis hozzásegítenek ahhoz, hogy a végeredmény élvezhetőbbé váljon.

Mert hiába ígért annak idején a Ubisoft egy olyan várost, ahol tényleg mindent mi irányíthatunk - elvégre hackerek volnánk -, sajnos ebből az ígéretből végül semmi sem lett. Az óriási város felett ugyanis területenként vehetjük át a hatalmat, azonban a térfigyelő kamerák, a közlekedési lámpák és néhány kapu kivételével szinte semmit sem befolyásolhatunk rendkívül fejlett technológián alapuló mobiltelefonunk által. Noha ideig-óráig nagyon jó móka óriási karambolokat előidézni a közlekedési lámpák átállítgatásával, vagy belehallgatni mások telefonhívásaiba - amelyek újabb mellékküldetéseket eredményezhetnek -, de hosszabb távon folyamatosan ismétlődésekbe futhatunk.

Nem túl életszerű továbbá az sem, hogy Chicagóban minden második ember meg akar öletni valakit, esetleg valamilyen alvilági ügyei vannak, de még ennél is komolyabb probléma, hogy a várost egyáltalán nem mi irányítjuk, egy pillanatig sem érezzük azt, hogy nagyobb hatalmunk lenne másoknál, mindössze kapunk egy mókás lehetőséget, amivel bizonyos helyzetekben segíthetünk magunkon, vagy keresztülhúzhatjuk mások számításait. Az elgondolás tehát hiába nagyszerű, a kivitelezés sajnos kissé hiányosra sikerült.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A helyzeten pedig még az sem segít, hogy képességeinket fejleszthetjük, hiszen minden egyes tettünkért tapasztalati pontokkal gazdagodunk, amelyeket különféle extrák feloldására és képességeink javítására használhatunk fel. Ilyen formában érhetjük el például, hogy autólopás esetén hősünk ne bezúzza az ablakot, hanem biztonsági rendszerének feltörésével kulturáltan tulajdonítsa el a járművet, vagy képes legyen hatást gyakorolni a mozgó hidakra, de az akciók során nyújtott teljesítményünket is fokozhatjuk a fejlesztések segítségével.

A Watch Dogs esetében ugyanis az akciók rendkívül fontos szerepet játszanak az intenzív játékélmény megvalósításában, mert bár sok ígéret a kukában landolt a Ubisoft részéről, a pörgős játékmenetre azonban garantáltan egy percig sem panaszkodhatunk. Aiden Pearce ugyanis nem csak mesteri hacker, hanem a fegyverekkel is jól bánik. A legtöbb küldetésben erre szükség is lesz, és amennyiben csak az összecsapásokat vesszük figyelembe, többnyire kimagasló élményben lesz részünk. Hősünk irányítása ugyanis könnyed, a fedezékhasználat is letisztult, gyorsan tanulható, a lövöldözések pedig nem csak látványosak, hanem a lehetőségeknek, illetve a sokféle fegyvernek köszönhetően változatosak is.

Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról sem, hogy hacker-képességeinket a harcok során is bevethetjük majd, így interakcióba léphetünk az objektumokkal, ellenfeleinkre robbanthatunk gázcsöveket, fejükre dobhatunk nehéz rakományokat és így tovább. Természetesen a fentiek biztosítják számunkra azt is, hogy amennyiben nem szeretnénk nyílt tűzharcokba keveredni, halkan és csendben is teljesíthetjük a legtöbb küldetést. Ilyen esetekben a tényleges lopakodás mellett nagy szerepet kapnak a biztonsági kamerák, amelyek felett nem csak átvehetjük az irányítást és nyomon követhetjük ellenfeleinket, hanem ezenfelül feltörhetünk segítségükkel biztonsági rendszereket, számítógépeket és egyéb, a továbbjutáshoz szükséges műszaki cikkeket, elektromos rendszereket.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Noha a Watch Dogs az akciók terén valóban kiválóra vizsgázik, akad ezernyi olyan apróság és következetlenség, amelyeknek köszönhetően a játék maga mégis rengeteg apró sebből vérzik. Ilyen például, hogy a küldetések rendkívül ismétlődőek, hogy bár rengeteg autó került a játékba, motorból már szerény a kínálat, és hiába vannak a városban buszvárók, busszal soha nem találkozunk majd. Egyáltalán nem futhatunk össze járőröző rendőrökkel sem, csak ha valami problémát okozunk, akkor viszont hirtelen Chicago teljes állománya kivonul, és megpróbál elkapni minket.

Ha autóval közlekedünk, akkor gyakran óriási fejtörést okoz majd az irányítás, mert a járművek fizikája nem sikerült túl kiemelkedőre, így többségük majdhogynem irányíthatatlan, de mindenképpen olyan árkádos hatást kelt, mintha a Burnout-sorozat valamelyik tagját töltöttük volna be. A cikkben elhangzott negatívumokat egyébiránt részben felülírja, illetve egy kicsit feledteti a többjátékos mód, amit nagyon ötletesen és többnyire az ígéreteknek megfelelően alkottak meg a fejlesztők.

Amennyiben nem offline, hanem online módban kalandozunk Chicago óriási városában, akkor más játékosokkal is összefuthatunk a hatalmas városban, akikkel vagy egymás ellen, vagy egymás oldalán indulhatunk kalandozni. Ebben az esetben különféle játékmódok és extra feladatok válnak elérhetővé, és lényegesen nagyobb, illetve kellemesebb élményt is vár ránk, mert valóban úgy érezhetjük majd, mintha egy élő és lélegző világ részesei lennénk, amit egyedül feleennyire sem tapasztalhatunk meg a Watch Dogs keretein belül.

Grafika: A küllem tekintetében a Watch Dogs nagyon kellemes élményekkel kecsegtet, de még a legrészletesebb beállítások mellett sem képes olyan látványvilágra, amilyent a Ubisoft még 2012-ben ígért a rajongók számára. Ehhez a látványhoz indokolatlanul magas gépigény, és rengeteg grafikai bug társul, de megdöbbentően rövid betöltési idő, hiszen mégiscsak egy óriási városról van szó, aminek berendezésére és változatosságára sem lehet panasz, a magas toronyházakkal szegélyezett belvároson keresztül, a kis külvárosi kerületeken át, a végeláthatatlan autópályákig mindent megtalálhatunk, méghozzá rendkívül emlékezetes helyszínek, illetve valóban létező objektumok társaságában. A legnagyobb baj azonban, hogy a végeredmény közelébe sem ér annak, amit a Ubisoft korábban megígért nekünk!

Kezelőfelület, irányíthatóság: A kezelőfelület tekintetében a Watch Dogs nagyon letisztult, még a sok lehetőség ellenére sem válik bonyolulttá, különösen jó - bár korántsem egyedi - ötlet volt a mobiltelefonhoz hasonlító menü megvalósítása, ami könnyű áttekintést biztosít a rendelkezésünkre álló lehetőségekhez. Az irányítás tekintetében azonban már nem ilyen jó a helyzet! Karakterünk terelgetésével ugyan nincs probléma, de amint beülünk egy járműbe, kis híján rémálomszerű fizika vár ránk, az autóknak ugyanis nincs súlyuk, szinte csúsznak az aszfalton, ami alaposan megnehezíti azt, hogy az úton tartsuk őket.

Játszhatóság: A szavatosság tekintetében nincs probléma a játékkal, hiszen szó szerint napokat, sőt heteket el lehet vele tölteni úgy, hogy hozzá sem nyúlunk a kampányhoz, mindössze a város felfedezésével és a mellékküldetések elvégzésével törődünk. A fő történeti szál ugyanakkor bőven tíz órán felül van, míg a többjátékos móddal még az után is találunk magunknak kihívást és új élményeket, amikor a kampány már kifulladt.

Intelligencia, nehézség: A nehézségre többnyire a jól skálázottság a jellemző, azonban a számtalan hiányosság és hiba miatt gyakran elvehetik a kedvünket a túl erős ellenfelek, a mesterséges intelligencia ugyanis bár jól működik, a szemben állók néha túl erőszakosak, így gyakran esünk majd el a tűzharcok során még úgy is, ha aktívan használjuk különleges képességeinket és felszereléseinket.

Hangok, zene: A Watch Dogs a hangok és a zenék tekintetében határozottan jelesre vizsgázik, hiszen mind a szinkronhangok, mind a járművek hangjai valóságosan, minőségien szólalnak meg, ami nagyban segíti a beleélést. Nagy negatívum azonban, hogy a rádióból eléggé underground előadók dalai szólalnak meg, így például korántsem vár ránk olyan minőségi felhozatal, mint a sokat emlegetett stílustársaknál.

Összegzés: A Watch Dogs összességében egy jó játék lett, de korántsem olyan kiemelkedő, mint azt a Ubisoft korábban megpróbálta elhitetni velünk! Tipikus első epizód, ami a jó alapötlet ellenére nem kapta meg azt a kidolgozást és figyelmet, ami járt volna neki, így például nem lett szemkápráztató a küllem, nem lett elragadó a történet, ezenfelül pedig hacker-képességeink is csak egy kis extrát jelentenek, de semmiképpen sem befolyásolják a játékmenetet. Az ígéretek tekintetében tehát a Watch Dogs óriási csalódás lett, de mint nyitott világú akciójáték, mégis megállja a helyét a színtéren - már amennyiben nem közelítünk felé óriási elvárásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero 7th #50
    Uh, kösz, de igazából két dologban is elbeszélünk egymás mellett.

    Egyik, hogy csak alaplap+proci csere lesz első körben, videokártya majd egyszer (talán az az NV 8as sorozat), semmi más meg nem kell.

    Másik, hogy nem az a cél, hogy "mindig vadiúj top játékokkal, max grafikán akarsz játszani". A cél csak annyi, hogy a konzolgeneráció erejének bő ~130%-t tudja. Azzal biztosítva van, hogy a generáció kifulladásáig nem kell cserélnem hardvert, azt a szintet hozni fogja a gép.

    Az mellette más kérdés, hogy nem fogom tudni feltúrni a játékot maxra, mert a PC-s max beállítás idővel messzire eltávolodik a konzolos szinttől, a PC exkluzívok meg mindig tök más skálán mozognak, mint a multiplatformok... Azokat eszem ágában sincs mindig fullmaxon tolni... Annyi pénzt nekem nem ér az egész.

    Ja, meg a Rift, azt meg kell majd tudni hajtani, lehet, hogy az fájni fog...
  • Józsibácsi #49
    Szerintem meg kell várni az Nvidia 8-as szériáját, és azt egy Haswell Core i7 top procival kombinálva, ha egymonitoros rendszerben gondolkodunk, akkor bőven helytál egyedül is a vga. Kb Fél milla kelleni fog rá mindenképp... 16 Giga ram, egy megfelelő nem gagyi alaplap és táp, egy 4 terrás vinyó, egy rendszerindító SSD 500 giga körüli, plusz a monitor, ami legalább 32 colos, 3d-s és 120 Hz-es legyen.... Nextgenre 1-2 évig elég lesz, de ha majd az újak már zabálják, be lehet dobni egy addigra már az árát felező ugyanilyen vga-t a meglevő mellé sli-be és még egy évet nyersz.. már ha mindig vadiúj top játékokkal, max grafikán akarsz játszani... Amúgy én is azt tervezem, ha lesz egy kis pénzem veszek egy gtx 780-ast, ami már megy lefelé lassan 100 ezer alá.. és SLI-zek, így kompenzálom a gyengébb cpu-t... Nekem elég a 60 fps, mivel 60Hz-es a monitorom és egyelőre nem lesz másik - legalább - 100 ezrem egy csúcs display-t venni belátható időn belül... és igazából ez engem ki is elégít, sem 3d-re nem vágyom, sem 120 Hz-re, se, 32 colnál többre... legalábbis egyelőre...
  • Zero 7th #48
    "szerintem most nehezebb elérni egy adekvát vasat, mint akkor"

    Állj. Négyszeres SLI meg anyámkínja nem "adekvát vas" kategória, hanem "elmebeteg/playboy". Tirexi szint, vagy még annál is elborultabb. Azt TNTből is csinálhattál volna, ha jól rémlik, de ha abból nem, akkor Voodoo2-ből tuti, az meg ugyanaz a generáció, és anno is milliókba került volna. Amellett, hogy nincs rá szükség, mert nincs ami ténylegesen kihasználja.
    Mikorra meg az lesz az igény számítási teljesítményben, addigra az ilyen SLI konfigok már a dobozban fognak porosodni.

    Viszont tényleg, érdekelne egy olyan konfig, ami zsebrevágja a nextgent, hogy generáció végéig megint ne kelljen fejlesztenem. Szóval mennyi most tényleg egy igazi "adekvát konfig"?
  • Zero 7th #47
    Nem beszólásképp, a TNT '98-as wiki szerint. Rég volt már az... :P

    Én is csak hasaltam a 386-osra a '94-et, tököm se emlékszik már pontosan, számolgatni meg nem fogok. :)
  • Zero 7th #46
    Persze, nem gondolom én sem, hogy az lenne a tipikus. De egyszer tényleg ledöbbentem, hogy egymás mellé rakva az évszámokat, én akkor örültem a 386-osnak, amikor az amcsi csávó a P90-esének(nincs okom kételkedni a leírtakban, hasonló nosztalgiázós felsorolás volt a régi gépeiről, mint amit mi művelünk itt).
    Nekünk akkoriban azt mondták a Pentiumról, hogy USÁban kapható, de alá kell írni egy papírt, hogy nem akarod katonai célokra használni. Bár ez már akkor is hatalmas kamunak tűnt...

    Jahj, erről meg eszembe jutnak a régi mítoszok, meg a hülye ismerősök, akik megpróbáltak mindig nagyot mondani... Wincseszter tizenhatszorozó (Stacker), anyám... Ugyanez a csóka akart felvágni nekem azzal, hogy milyen fasza kis animációt csináltak az unokatestvérével a hétvégén. A probléma csak az volt, hogy azt az animációt ÉN csináltam, adtam oda havernak, aki meg a csóka unokatestvérének. :D
  • Józsibácsi #45
    AZ a durva hogy MEgjelent a Warch Dogs és kb egy napra ráa Nvidia kidobott egy új drivert, amivel azt ígérte, hogy akinek problémája van, azt megoldja, és szépen fog menni vele. Namost ebből anyi volt igaz, hogy az fps kilengés amplitúdója megnőtt... míg az előző driverrel nem ment 30 fps fölé, de 20 alá sem... az új driverrel kb 50 és 15 fps között ingadozik és igen frekventáltan, mert ha néha-néha bezuhanna, az nem is lenne észlelhető, azt csinálta az AC4 is, de a folyamatos le-föl ugrálás, már látható laggolást okoz főleg fordulásoknál... Szerintem az első patch megoldja ezt a problémát. Az AC4 is kb 3-4 hónappal a többedig patch után stabilizálódott... De hát vannak játékok amik akár egy év is eltelik mire az optimalizálatlanságát kiköszörülik a patch-ekkel... úgyhogy lehet korán hisztiztem... ráadásul úgysem játszanék vele, még a Wolfeinstein New Ordert és a Thief új részét is épphogy csak elkezdtem és amúgy is Skyrimezek... de még áll sorba vagy 20 game, amit kéne tolni... :D
  • Fregat #44
    Csak csodalkoztam hogy nem megy nalad, amugy az enyem ATI az elott nvidia-am volt es nem voltam megelegedve volt olyan mage azt irta nvidiara van optimalizalva es megis atival jobban ment azotta maradok az ati-nal.
    Igy voltam A RAGE-el nem akart sehogysem jol menni pedig kelett volna.
    Szerintem egyes kartyak foleg nvidia jelentkeznek neha ilyen gondok, max meg lehet probalni regebbi es ujabb driverrel.
  • Macropus Rufus #43
    A Matrox egy nagyon komoly kis kártya volt, de az inkább - emlékeim szerint - CAD alkalmazásokra volt kihegyezve. Nekem sajnos nem volt olyanom. De láttam egy demót (egy G550-es kártyához adták. A gyerekkori barátom apukája tervezőmérnök volt és neki már volt ilyenje). Az a kártya simán nyumta a hardwares bump mappingot, amit addíg még sehol nem láttam. Ráadásúl dual vga kimenet volt rajta ami akkor nagyon is kuriózum volt.
    Két monitor? Egy is marha drága volt :)
    Nekem az első 3d gyorsításra is alkalmas kártyám egy társ kártya volt, egy 3DfxWoodoo1... volt rajta 2MB RAM. De az a grafika mindent vitt akkor. A Quake1-hez szereztem be egy un. GlQuake kiegészítőt és onnantól kezdve a fényforrások tényleges árnyékot vetettek, volt élsimítás stb..

    MMX: pedig számomra az volt. Az első Pentiumom nem votl mmx-es. A többiben meg már benne volt. De amikor megjelent az mmx texhnológia irigyeltem azokat akiknek volt. Mert csupa jót olvastam róla. IGazából nem tudtam eldönteni mi igaz és mi nem belőle, hiszen nekem nem volt, de akinek volt az állította, hogy bizonyos multimédia okosságok simábban futnak stb...

    Tényleg kellene egy retro múzeumot csinálni :) pár éve volt a Közlekedési múzeumban egy retro computer kiállítás, de ott nem sok régi gép volt. Pár volt, pár ment is, de a többség nem volt ott (mármint a régi gépek többsége.) Egy olyan múzeumot kellene ahhol a srácok ki is próbálhatják a régi technológiát. Biztosan élveznék a kis kockák a dolgot. Abból kiindúlva, hogy a fent említett kiállításon a kisrácok egy Space Invaders játéktermi gép elött tömörűltek és nyúzták. Pedig arról mindent el lehetett mondani, de azt nem, hogy szép grafikája van :)
    (nekem még Videoton TV Computeren volt meg. Én is nyúztam :) )


  • Józsibácsi #42
    "Szóval nem elég, hogy MMX-es géppel nyomúltál még ráadásúl a vga-d is nagyon jó volt :) "

    De figyi már.... ne csináld már.... messze nem voltak ezek akkor annyira elérhetetlenek mint most egy top vas... semmivel nem élek most alacsonyabb színvonalon most mint akkor, most is megvettem tavaly a top Nvidia-t, ami akkor még a sima 780-as volt, de nem is álmodtam egy top core i7-ről, mert az már megfizethetetlen volt nekem akkor, ezért voltam kénytelen AMD FX-et venni, bár szerintem annyival nem gyengébb mint amennyire lehúzzák... mindegy.. akkor egy TNT és egy MMX-et 1-2 havi fizumból megvettem röhögve, úgy hogy még maradt is kajára, meg rezsire most több hónapig, sőt inkább fél év - egy évig kell spórolni, egy átlag fizetésből, ha mellette költ az ember az életére is normálisan, és nem éhezik, hogy megvegyen egy adekvát viszonylag top konfigot.... Szerintem most "irigyebb" lehetnél egy gtx 780-ra, mint akkor egy TNT-re... szerintem most nehezebb elérni egy adekvát vasat, mint akkor.... Eleve akkor volt egy csúcs TNT mittomén 256 mega rammal és slusz, volt még valami Ati de az akkor gyengébb volt és nem volt high end cucc, a pc boltokban. Most Titan SLIT csinálhatsz milliókért ha akarsz, nincs felső határ, és ezt meg is lovagolják a szoftvercégek., milliomosoknak direkt beépítenek fícsöröket, még még még durvább élsimítások stb (ami nagy parasztvakítás általában, a játékélményen semmit sem javít szinte, legalábbis messze nem annyira, hogy ésszerű legyen rá ennyit költeni hardverben), s ez nem tisztességes, mert egy átlag anyagi helyzetű hobbista, meg fől a levében... továbbá pont a watch dogs szerintem az élő példa, hogy vagy dilettantizmus, vagy szándékos manipuláció, de extrém mód indokolatlan hardver igény van egyes termékeknél. Ami a 90-es években nem volt jellemző egyáltalán... akkoriban mindig azt mondtam, hogy 3 évre is bőven elég egy nem is top csak erős közepes gamer pc, mert mire a szoftver elkezdi natíve kihasználni a hardvert, tehát utolérik a játék fejlesztők, addig évek vannak még. Ez mellesleg ma is igaz lenne, ha szerintem nem csalnának, vagy nem bénáznának. Még ma is a játékok elenyésző része natív 64 bites és használ 2 giga feletti ramot, videob-ól még annyit sem. Ott volt pl az Assasins Creed 4, az is maxra hajtott mindent, füstölt a vga, és néztem hogy alig 1 giga vga ram-ot használ, persze 32 bites ugyebár, 8 magból kb 6-ot használt, azt is félig, rendszerramból talán ha másfél gigát és mégis egy hardver zabáló game, igencsak kalibrálgatni kellett hogy normálisan fusson... egy BF4, ami meg talán még jobb is grafikája, röhögve, bármi paraméterezgetés driverrel variálás nélkül megy, igaz hogy 64 bites és kajakra meghajtja a magokat, legalább 2 gigát visz a vga ramból is... szóval ez a hardver sztori meg kihajtás, meg a többi blabla parasztvakítás az egész szerintem, arra megy ki, hogy a halódó pc piacot pörgessék kicsit... vagy nagyon... legalábbis azt szeretnék.. (s amikor némelyik fejlesztő cég látja hogy a trükk nem jött be, hisztiből inkább ki sem adja pc-re a játékát... szánalmas szerintem....) A tulajdonosi háttér sok esetben átfedésben van... tehát Nvidia vagy Intel részvényesek is vannak bőven mondjuk egy Ubisoft részvényesei közt- ide a rozsdás bökőt -, tehát kéne az extra profit innen is, meg onnan is a nagyságos globálelitnek...
  • Józsibácsi #41
    Ja? Mem is a Millenium volt hanem a G400-as, a csúcskártyája a Matroxnak...