Ötvös Tibor

Indiana Jones és a Sors tárcsája - inkább fricskája

Indiana Jones megöregedett és sajnos nem tudta úgy felvenni az új idők ritmusát, mint mondjuk James Bond. A Sors tárcsája egy méltatlan búcsú egy ragyogó kalandortól.

Indiana Jones igazi ikonná nőtte ki magát az évtizedek alatt, de ezt kizárólag az első három filmnek köszönheti. Már a '90-es években is elkészült volna a negyedik film, de erre végül 2008-ig kellett várni. A hosszú kihagyás miatt a rajongók kíváncsiak voltak az amúgy közepesnek is nehezen nevezhető filmre, ami az év egyik legnagyobb sikerét aratta, így várható volt a folytatás.


Shia LaBeuf vette volna át a stafétát, de a magánéleti balhéi miatt csúszott a projekt, mely végül elhalt. Így pár éve jött a hír, hogy Harrison Ford még utoljára magára ölti a kultikus szerelést és kalandozik egyet. Ez lett a Sors tárcsája, mely sajnos pont olyan film lett, melyre senki nem vágyott. Mint amikor élénken él emlékeinkben, hogy milyen jó is volt a papa Wartburgjával pöfögni évtizedekkel ezelőtt, majd amikor benne ülünk, kényelmetlenül és furán érezzük magunkat.

A sztori a második világháborúban kezdődik, a nácik már vesztésre állnak, de a Führer még mindig hisz a győzelemben és ehhez "varázserejű" tárgyakat szeretne összeszedni. Dr. Voller Arkhimédész tárcsáját vinné a náci vezető elé, ám Indiana Jones arra jár és ellopja azt. Itt ugrunk egy nagyot az időben a Holdra szállás idejére, amikor ismét felbukkan a tárcsa és Indy utolsó bevetésre indul keresztlánya oldalán.


Nagyon nehéz bármit is írni a filmről, melyet minden pólusával szeretni akar az igazi rajongó, de sajnos a készítők nagyon megnehezítették a dolgát. Azért megpróbálom sorba venni, hogy miért teljesen felesleges az ötödik Indy film. Először is maga Harrison Ford nagyon unja az egészet. Már a film első akciójában van egy olyan pillanat, amikor belenéz a kamerába, mintegy segélykérően, hogy "mégis mit gondoltam?"

Ezzel pedig viszonylag nehéz mit kezdeni, hiszen valóban látszik az egész produktumon és formátumon a por és a fáradtság. Rengeteg összehasonlítási alapot lehetne hozni akár csak az utóbbi hetekből. A vonatos jelenet például a Tyler Rake 2 mellett olyan, mint egy SNES játék a PS5-ös God of War mellett.

Az Indiana Jones filmekben mindig fontos szerepet kaptak az akciók mellett a kalandos elemek is, elég csak a Frigyláda ásatására vagy a harmadik rész csatornás jelenetére gondolni. Itt sajnos semmi ilyen nincs. Ráadásul a film, ami elméletileg 300 millió dollárba került, nagyon rossz CGI-t kapott. Egyet kivéve: Harrison Ford megfiatalítása zseniális.

A Sors tárcsájának története ráadásul érdektelen, ráadásul igaz itt is az Agymenők mondata, azaz ha Indy nem csinál semmit sincs nagy változás. Pontosabban még eddig se jutottak volna a Mads Mikkelsen vezette nácik, ha Indy karaktere szépen otthon marad. Egyébként egyedül a skandináv színész az, aki élvezte a forgatást, ő kisujjból hozza a karaktert.


Akit még kiemelnék, az a manapság divatos női hős, Indy keresztlánya, Helena, aki olyan irritáló szereplő, hogy az ember bizonyos pontokon már inkább a náciknak szurkol. Egy ponton saját magát "erős, független, gyönyörű" nőnek nevezi, mindezt egy olyan üldözés közben, mely miatta alakult ki.

Nagy probléma, hogy nem is nagyon érdemes többet beszélni a Sors tárcsájáról. A sors fintora, hogy James Mangold képes minőségi filmeket készíteni (Logan, Azonosság, Az aszfalt királyai), de Indy-be beletört a bicskája. Harrison Ford pedig most már akassza végleg szögre a kalapot és ostort (amit egyébként alig használ már), mert már kellemetlen nézni is. 4/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Indiana Jones és a sors tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny)
szinkronizált, amerikai kalandfilm, akciófilm, 142 perc, 2023
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: James Mangold
Producer: Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Simon Emanuel
Forgatókönyvíró: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, Philip Kaufman
Zene: John Williams

Harrison Ford (Indiana Jones)
Phoebe Waller-Bridge (Helena)
Antonio Banderas (Renaldo)
John Rhys-Davies (Sallah)
Shaunette Renee Wilson (Mason)
Thomas Kretschmann (Weber ezredes)
Toby Jones (Basil)
Mads Mikkelsen (Jürgen Voller)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • militavia #18
    Láttam a filmet.
    A kritizált BBt beszólás az első felnyitó nácik halálára vonatkozott volna.
    Mind meghal. Pont úgy, mintha Indy nem csinál semmit. A film cselekményének a végig az egyetlen difi, hogy más raktárban pihent volna.
    Mivel a filmben egy főszereplő sem halt meg, ez akkor is u.a., ha nem csinálnak semmit.

    Szóval a BBt megjegyzése 90%-ban simán helytálló.

    Ez kb. akkora difi, mintha a Gyűrűk Urában nem Fordó, hanem a haverja hátáról esik be Gollam a lávába. Whatever.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.07.17. 16:19:44
  • militavia #16
    És hogyan lehet megtanítani irányítani a hatalmát...?
    Megölt mindenkit és csá. A nácik zsidórtók, majd pont irányítanak egy zsidó "csodafegyvert... XD
  • Kelta #15
    Nagyon egyszerű, ha nincs Indy, akkor repülővel berlinbe vitték volna a ládát egyből,
    De hogy Jones felrobbantotta, vagy Marion mindegy, került a hajóra, majd a tengeralattjáróra.
  • militavia #13
    A 90-es évek volt a mozi aranykora és még a 2000-es évek elején volt pár film, de azóta kb. nagyítóval kell keresni.

    Remény Rabjai, Forrest Gump, Harcosok Klubja, Hetedik, Szigorúan Bizalmas és ilyen filmekhez mérve a poszt 2010-es időszakot, de már előtte is...
    Nem tudom, hogy a szutyok képregényfilmek hatása vagy attól független, de nagy átlagban foshuzatos raklapszar az, ami a moziba kerül.
    3 filmből átlagosan 1-re, ha tudom azt mondani, hogy "na, ez megérte" A Knives Out, The Martian, Deadpool 1-2 az, amin azt tudom mondani, hogy simán jól szórakoztam és ezekből is csak az első kettőt néztem valaha újra. A Rouge One jó volt, de jó lenne már olyan jó SW setting és történetet írni, aminek a vége nem ismert. Az Andor sorozattal is a legnagyobb baj. Tudod, hogy mi lesz a vége...

    Ellenben annyi meh/whatever és szemét filmet láttam, amire nehéz szavakat találni.
    Elrángattak mind a 3 hobbitra, az első SW-re, meg pár Nolan filmre, de hogy minek...
    Ad astra egy zavaros, hulladék, értelmetlen fos volt. Az utolsó Marvel film, amit láttam a Av2 volt, de arra is úgy rángattak el.
    Már az Av1 részénél is szénné hájpolt koherensség is szét volt esve. A Thor 1 végén nézek a semmibe, hogy akkor a csaj és Thor hogyan találkoznak, mert lerombolták az izét...
    ... majd az Av1 óta mindenki összevissza utazgat, következménye semi a egyik résznek a másikra. Már ott röhögtem.
    És ezt, meg a halálos iram os többi gagyit zabálja a nép...
  • militavia #10
    Kérlek akkor világosíts fel minket...
  • Tetsuo #8
    Tehát szerinted akinek nem tetszik, az divatból mondja vagy sznob. Más lehetőség nincs; és hasonlóan sz@r filmekkel büntetnéd. :-)
  • Csaba161 #7
    Nekem tetszett, ez lett nálam a második legjobb Indy film.
    1. Az utolsó keresztes lovag
    2. A Sors Tárcsája
    3. A Frigyládás (Bár ugye itt Indynek semmi szerepe, őnélküle is pontosan ugyan úgy történtek volna a dolgok, a Nácik nélküle is megtalálták volna a Frigyládát, nélküle is kinyitották volna és nélküle is elpusztultak volna...)
    a 4-5. hely változó, mert a Kristálykoponya jól kezdődik, de a vége egy rakás szar lett, a Végzet temploma pedig egy értékelhetetlen nulla (mégha volt benne a földalatti csillés üldözés, de azt is teljes hülyeségre sikeredett), egyszer láttam de soha többet nem volt ingerenciám rá, hogy újra megnézzem...
  • bunny #5
    Akinek ez nem tetszett, az eddig háttal ült a tévének, mert ez egy standard Indy film volt, tökéletesen hozta ami kellett és amit egy rajongó elvárt. Emellett jó lehetőséget biztosított a megöregedett kedvenceknek elbúcsúzni, és szerencsére nem próbált meg ránkerőltetni egy átkötést valami újszereplős indy 2.0-hoz.
    Persze manapság divat picsogni, fikázni és lehúzni, mert ettől qrvára szakembernek tűnik a cikkíró - legalábbis ő ezt gondolhatta, de nem az. Akinek nem tetszett javaslom nézzen marvel meg dc filmeket, azok aztán igazi mély mondanivalójú forgatókönyvekkel rendelkező fantasztikus színészi játékot felvonultató szórakoztató filmek. Ja, nem.
  • Tetsuo #4
    Én mondjuk nem gondoltam a nevéből, hogy ő maga zsidó - persze a kör az az adott. De tényleg az.
  • Sippie #3
    "Producer: Kathleen Kennedy"
    ez már sok mindent elmond